Tini Konyha: Pudingos kosár


A recept pontos leírásáért kattint a Tini Konyha oldalára, és szemezgess a többi nagyszerű írás között is!
Szilvás pite, újítva

Ahhoz képest, hogy receptes-sütis oldal, elég rég volt recept. Pedig sütök ám. Ha nem dolgozok akkor van, hogy két süti is kikerül a kezem alól. Átlagban egy "nehezebb" vagy új, illetve egy régi bevált recept. Reggel felébredtem és tudtam, hogy szilvát akarok. Imádom a szilvát, és már lehet kapni. (Majd jövőhéten megutálom mikor megérkezik a 10kg. Kimagozni, darabolni.... de finom lekvárért megéri). Ráadásul múlt héten találtunk egy két évvel ezelőtti szilva lekváromat, így annak is bele kellet kerülnie. Aztán eszembe jutott, a kedvenc teám illetve, hogy valamelyik nap olvastam az egyik blogon, hogy teából készítettek koktélt. Mire a reggelim végére értem tudtam a receptet.
Miközben vásároltam megakadt a szemem a vízfestéken és eszembe jutott, hogy milyen rég festettem már. Igazából sosem szerettem, de kedvet kaptam hozzá, így beugrott egy csomag ecset és egy 12-es festék a kosaramba a szilvák mellé. Kezdetleges, de legalább szívből készült. :)

Tésztához:
-
120g(6ek) liszt
-
70g(3 nagy ek) hideg vaj (és nem margarin!)
-
45g(2ek) cukor
-
1tk fahéj
-
fél csomag borubon vaníliás cukor
-
citromlé
Vanilliás krémhez:
-
1cs főzős vanília puding
-
fél csomag bourbon vaníliás cukor
-
2 tojás, szétválasztva
-
2-3ek cukor
-
5dl tej
Szilvához:
-
4-5ek szilvalekvár
-
3dl víz
-
1 Granny Finest {ilyen} tea filter
-
1-1tk fahéj, szerecsendió vagy 2ek mézeskalács fűszer keverék
-
50dkg szilva kimagozva, apróra vágva
-
1-1ek vanília-, rum aroma
-
4-5ek cukor
Egyéb
-
Porcukor
-
Rizs vagy bab
-
Sütőpapír
-
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük sorrendben. Citromléből annyit adunk hozzá, hogy egy könnyű, puha tésztát kapjunk (liszttől függ,1-2ek). Frissentartó fóliába csavarjuk és a mélyhűtőbe tesszük. Betesszük a hűtőbe a lekvárt is.
-
Felforraljuk a vizet és beledobjuk a teafiltert, cukrot, aromákat és 8 percre lefedjük. Amíg ázik, előkészítjük a szilvát. Kimagozzuk, apróra összevágjuk és a fűszerekkel, egy evőkanál cukorral összekeverjük. Mikor kész a tea beleöntjük a szilvát(beleöntjük a levet is amit eresztett) majd magas lángon felforraljuk és visszavesszük rotyogtatni egy jó 10 percre amíg sűrű lesz a víz. Leszűrjük a szilvát, a levét félretesszük.
-
A vaníliás krémhez a pudingot kikeverjük a cukrokkal és a porral majd felmelegítjük, de nem forraljuk! A tojások sárgáját kikeverjük egy evőkanál cukorral és a krémhez öntjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
-
Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk és a kivajazott és lisztezett formába tesszük Összegyűrünk egy 5 centivel nagyobb sütőpapírt mint a formánk és kisimítva a tésztára tesszük majd ráöntjük a babot és betesszük a sütőbe. Akkor jó, mikor elkezd keményedni a tészta de még puha (kb 20 perc).
-
Közben feltesszük a vaníliás krémet. Nem forraljuk fel, gyakran kevergetjük mert hamar besűrűsödik. Nagyjából 4-5 perc kell neki. Levesszük a tűről majd hozzákeverjük a fehérjét.
-
A kivett tésztát megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet majd rászórjuk a párolt szilvát és a szilva levével meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük (a tészta széle elkezd barnulni). Ha kihűlt bőven megszórjuk porcukorral és megesszük. :)
+ ötlet: a megmaradt szilva levet felhasználhatjuk tea ízesítőbe, vagy magas lángon főzve jobban besűrítjük és a pite mellé tálaljuk szószként. Ekkor dobunk bele egy vanília és egy fahéj rudat, felöntjük még 5dl vízzel.
 
Vajkrémes máktorta(cukromentes).

Életem első szülinapi tortája. Mivel kicsit szét vagyok esve mostanában, nem a legtökéletesebb. Azt hittem van még egy hetem, és tegnap ért a villámcsapás, hogy nem, ma van a mamám szülinapja! Múlt hónapban volt egy fél mondata, hogy máktortát enne. Nekem sem kellett több, így kerítettem máktorta receptet. Mivel a papám cukorbeteg így a fondant borítás vagy marcipán kilőve (csak a virág az a tetején ami dísz), maradt a vajkrém. Simábbra akartam, de csak átütött a szélén, pedig kapott eleget... Élőben sokkal mentásabb színe volt, de itt is érdekes. Főleg, hogy kék ételfestéket használtam. :) Én dupla adag piskótát csináltam.
Torta
-
1.5 bögre cukormentes mák
-
1.5 bögre liszt
-
2 tojás
-
1 bögre glukon
-
1 bögre tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
fél zacskó sütőpor
Vajkrém
-
250g puha vaj (nem margarin!)
-
kék ételfesték
-
50g glukon
-
fél kk só
-
tej vagy tejszín igény szerint
Tortához a tojást a glukonnal habosra verjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Előre kivajazott formában készre sütjük (20-25 perc)
Vajkrémhez a hozzávalókat az ételfesték kivéteével egy erős robotgépbe tesszük és legalább 10 percig keverjük, de a 15 sem árt neki. Kezdetben darabos lesz majd szép lassan összeáll. Ha tortát vonjuk be, akkor csak 2 ek tej/tejszín ha tölteléknek használjuk, akkor többet is tehetünk bele. Mikor már kész, akkor cseppenként adagoljuk a folyékony ételfestéket. Mindig egy pici és megvárjuk míg az előzpt belekeveri.
Összeállítás: Kiválasztott tányérra tesszük a piskótát majd bevonjuk vajkrémmel. Ha két adag, akkor ráhelyezzük a következő piskótát és ekkor vonjuk be.
új lakhelyem: a konyha
Üdv konyhamanók!
Tegnap feltettem egy kérdést itt. Igazából egy csöppet becsapós, mivel semmilyen italt nem csináltam, kivételesen.
Az első képen Ana Pavlova található, orosz balettos. Országa egyik leghíresebb táncosa volt, majd világ szerte ismertté vált. Róla nevezték el az orosz Pavlova tortát, amit hívhatunk akár a tojásfehérjék temetőjének is, ugyan is, ez a fő alapanyaga a süteménynek.

Pavlova-alapok kisülés után :)
Maga a sütemény két hatalmas, krémes belsejű habcsóból, tejszín krémből és valamilyen gyümölcsből áll. Ez az alap, ezt lehet igény szerint variálni. :) Én elsőnek egy sima alapon csücsüő epres változatot készítettem. Be kell vallanom valamit, amennyire ijesztő sütemény annyira egyszerű is! Minden attól függ, hogy kell egy hihetetlen erős robotgép.
Habcsókhoz.
-
6 tojásfehérje
-
11 ek púpozott cukor
-
1 tk ecet
-
fél narancs leve (közepes)
Krémhez.
-
2.5 dl habtejszín
-
5 ek cukor
-
eper ízlés szerint
Öntet.
-
1 dl víz
-
5 ek cukor
-
maréknyi eper
Elkészítése.
-
Előmelegítjük a sütőt maximumra.
-
Tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni amíg ki nem fehéredik, majd lassan hozzáadjuk kanalanként a cukrot. Mikor egyneművé válik, beleöntjük az ecetet, majd kanalanként a narancslevet. Addig verjük míg a tálat fejjel lefelé fordítva meg sem mozdul. (Ha puább lesz a krém kapsz a végén egy tepsi habcsókot)
-
Sütőpapírra kanalazzuk a krémet két halomba. Nem valószínű, hoyg elsőre sikerül formát adni neki, nem is ez a lényeg. Visszavesszük a sütőt közepes lángra/hőfokra és betoljuk a habcsók alapokat. 1-1.5 órát szárítjuk így, majd lekapcsolt sütőben még 10 percig pihentetjük. Akkor jó, ha kívül kemény - és betöredezett, belül pedig krémes.
-
A krém hozzávalóit habosra verjük majd félretesszük.
-
Feltesszük az öntethez a vizet és benne a cukrot forrni. Mikor már az egész habzik és alig fél ujjnyi marad vossza (a víz elpárolog) lezárjuk, és belekeverjük a felezett epreket. Ha kihült összetörjük villával az epreket amennyire csak lehet.
-
Összeállítás: Fogjuk az egyik tortalapot majd a közepére kanalazzuk a krémet és megszorjuk eperrel. Rátesszük a következő lapot és megint teszünk rá krémet majd epret. Öntetet csak a tányérra, a szeletekre öntjük.
Ez a süti összeállítva nem állhat sokat, mivel a hab krém átáztatja a habcsókot, és pnt a ropogóssága tűnik el.

 
Még készült egy briós, aminek a receptjét holnap teszem közzé, ahogy hamarosan az epres zabpehely kekszet is. A nap fénypontja pedig, hogy végre összepakoltam a szekrényt - ami már jó ideje várt a felavatásra - és bepakoltam a dolgaim.

Palacsinta mánia
Hello!
Jelentkezem megint. Nem tűntem ám el, sőt, egyre több és több cikk jut eszembe. A tanulási utam úgy néz ki változott kicsit. Eddig egy ingyenes szaksikolába mentem volna szeptembertő, azonban helyette egy cukrászképző magániskolába fogok menni. A döntés oka többek között; ösztöndíj lehetőség és küföldi munka lehetősége, ECDL vizsga lehetőség, angol tanulás. Gyakorlati helyeink közé tartozik a Gerbeaud és a Gundel is. Így arra jutottunk, hogy jobban megéri hosszú távon a befektetés. :)
Mikor nem dolgozom, mindig sütök valamit. Na jó, nem is sütök, hanem csinálok valami édességet, desszertet. Így teljes a nap számomra. Ma kérésre palacsintára esett a választásom. :) Mi két fajtát csinálunk átlagban. Sima lesütött majd megtöltött finomságok, vagy mlesütjük, megtöltjük és pudinggal leöntjük, és végül sütőbe tesszük kicsit. Ki ezt, ki azt szereti, így mindig változik éppen melyik készül. Ma az utóbbira került a voks.
Ebből az édességből hihetetlen mennyiséget tudunk elfogyasztani.
-
1 kg liszt
-
2-3 tojás
-
Szóda víz - Tej fele arányban
-
Só
Ez az alap receptünk. Ha vendégek jönnek van hogy duplázom, vagy néha a háromszorosát is sütöm. Bár nyáron nem vagyok oda a melegben főni, még is leggyakrabban ilyenkor kerül az asztalunkra.
Hozzátenném, hogy ma életembe először megégettem magam egy paacsintával. :D Egy letört darabka rám pattant miközben takarítottam a sütőt. Tehát a palacsinta sütés veszélyes játék! :D
  
A palacsinta nem mai étel. Már az ókori rómaiak is készítettek ilyet, kövön vagy bronz pajzson sütve. A folyékony tésztát serpenyőben sütjük, mely ízesítés szerint lehet édes vagy sós. Tálalási módban a három legjellegzetesebb a torta formára halmozás - ilyenkor szeleteljük -, feltekerése vagy négybe hajtása. Tölteléke és a tészta alapanyaga országonként változhat, de az alap mindenhol ugyan az: tojás, liszt, só, szódavíz vagy tej.
  
Forrás: kép & palacsinta
|