» KIS CUKRÁSZ « Sütemények egyszerűen, elérhetően.
The Site

"Csak saját felelősségedre nézz át a női munkatársakon. Te fogsz veszíteni."

Hello Kedves! Az oldal egy cukrász tanuló szárnyprobálgatásait hivatott bemutatni. Nem OKJ-s képzésen veszek részt, hanem "rendes" szakképzésen. Gyakorlati helyem pedig egy öt csillagos szálloda, ahol nagyon jól érzem magam. :).

Receptektől kezdve lesznek itt tippek-ötletek, vagyis minden, ami engem is érdekel a konyhában. 
Jó nézelődést:

Zarite

 
Theme
 
Chat

"Mi az, amit nagyon nem bírok a konyhában? Amitől robbanok? A hazugság. A szakács elronthatja a fésűkagylót, elronthatja a marhaszeletet, elronthatja a rombuszhalat. De nem hazudhat róla. Attól nagyon kiakadok. Nem azért, mert hazudik nekem – a vendégnek is hazudik, és azt nem tűröm."

Alapvető szabályokat tartsuk be. Csak olyat írj le, amihez az arcod is vállalnád személyes beszélgetés alatt. Káromkodhatsz, de nem szavazok senkire, és ne hírdess.

 
My Lovers

Aki barátokat fogad és nem fordít személyesen gondot a nekik készítendő ételre, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.

 
Task

Isten teremtette az embereket, az ördög a szakácsokat.

EÜ kiskönyvet leadni
E111 kártya
Repülőjegyet megvenni
ápr. 20: tiramisu, babapiskóta, rotschild piskóta
ápr. 3: crockenbush
Útlevél!!

 
Site info

Az oldalon megjelent képek saját készítésűek vagy az internetről származnak. Utóbbi esetben a forrás oda van írva (legtöbbször pinterest.com).

Admin: Zarite
Host: Gportál
URL: christmas-town.gp
Design: Zarite
Kód: aranymeli.gp & saját
Nyitás: 2013. május 5.
Téma: cukrász&sütemények

 
Bonjour chéris!

Tini Konyha: Pudingos kosár

A recept pontos leírásáért kattint a Tini Konyha oldalára, és szemezgess a többi nagyszerű írás között is!

Szilvás pite, újítva

Ahhoz képest, hogy receptes-sütis oldal, elég rég volt recept. Pedig sütök ám. Ha nem dolgozok akkor van, hogy két süti is kikerül a kezem alól. Átlagban egy "nehezebb" vagy új, illetve egy régi bevált recept. Reggel felébredtem és tudtam, hogy szilvát akarok. Imádom a szilvát, és már lehet kapni. (Majd jövőhéten megutálom mikor megérkezik a 10kg. Kimagozni, darabolni.... de finom lekvárért megéri). Ráadásul múlt héten találtunk egy két évvel ezelőtti szilva lekváromat, így annak is bele kellet kerülnie. Aztán eszembe jutott, a kedvenc teám illetve, hogy valamelyik nap olvastam az egyik blogon, hogy teából készítettek koktélt. Mire a reggelim végére értem tudtam a receptet. 

Miközben vásároltam megakadt a szemem a vízfestéken és eszembe jutott, hogy milyen rég festettem már. Igazából sosem szerettem, de kedvet kaptam hozzá, így beugrott egy csomag ecset és egy 12-es festék a kosaramba a szilvák mellé. Kezdetleges, de legalább szívből készült. :)

Tésztához:

  • 120g(6ek) liszt
  • 70g(3 nagy ek) hideg vaj (és nem margarin!)
  • 45g(2ek) cukor
  • 1tk fahéj
  • fél csomag borubon vaníliás cukor
  • citromlé

Vanilliás krémhez:

  • 1cs főzős vanília puding
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás, szétválasztva
  • 2-3ek cukor
  • 5dl tej

Szilvához:

  • 4-5ek szilvalekvár
  • 3dl víz
  • 1 Granny Finest {ilyen} tea filter
  • 1-1tk fahéj, szerecsendió vagy 2ek mézeskalács fűszer keverék
  • 50dkg szilva kimagozva, apróra vágva
  • 1-1ek vanília-, rum aroma
  • 4-5ek cukor

Egyéb

  • Porcukor
  • Rizs vagy bab
  • Sütőpapír
  1. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük sorrendben. Citromléből annyit adunk hozzá, hogy egy könnyű, puha tésztát kapjunk (liszttől függ,1-2ek). Frissentartó fóliába csavarjuk és a mélyhűtőbe tesszük. Betesszük a hűtőbe a lekvárt is.
  2. Felforraljuk a vizet és beledobjuk a teafiltert, cukrot, aromákat és 8 percre lefedjük. Amíg ázik, előkészítjük a szilvát. Kimagozzuk, apróra összevágjuk és a fűszerekkel, egy evőkanál cukorral összekeverjük. Mikor kész a tea beleöntjük a szilvát(beleöntjük a levet is amit eresztett) majd magas lángon felforraljuk és visszavesszük rotyogtatni egy jó 10 percre amíg sűrű lesz a víz. Leszűrjük a szilvát, a levét félretesszük. 
  3. A vaníliás krémhez a pudingot kikeverjük a cukrokkal és a porral majd felmelegítjük, de nem forraljuk! A tojások sárgáját kikeverjük egy evőkanál cukorral és a krémhez öntjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
  4. Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk és a kivajazott és lisztezett formába tesszük Összegyűrünk egy 5 centivel nagyobb sütőpapírt mint a formánk és kisimítva a tésztára tesszük majd ráöntjük a babot és betesszük a sütőbe. Akkor jó, mikor elkezd keményedni a tészta de még puha (kb 20 perc). 
  5. Közben feltesszük a vaníliás krémet. Nem forraljuk fel, gyakran kevergetjük mert hamar besűrűsödik. Nagyjából 4-5 perc kell neki. Levesszük a tűről majd hozzákeverjük a fehérjét. 
  6. A kivett tésztát megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet majd rászórjuk a párolt szilvát és a szilva levével meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük (a tészta széle elkezd barnulni). Ha kihűlt bőven megszórjuk porcukorral és megesszük. :) 

+ ötlet: a megmaradt szilva levet felhasználhatjuk tea ízesítőbe, vagy magas lángon főzve jobban besűrítjük és a pite mellé tálaljuk szószként. Ekkor dobunk bele egy vanília és egy fahéj rudat, felöntjük még 5dl vízzel.

Vajkrémes máktorta(cukromentes).

Életem első szülinapi tortája. Mivel kicsit szét vagyok esve mostanában, nem a legtökéletesebb. Azt hittem van még egy hetem, és tegnap ért a villámcsapás, hogy nem, ma van a mamám szülinapja! Múlt hónapban volt egy fél mondata, hogy máktortát enne. Nekem sem kellett több, így kerítettem máktorta receptet. Mivel a papám cukorbeteg így a fondant borítás vagy marcipán kilőve (csak a virág az a tetején ami dísz), maradt a vajkrém. Simábbra akartam, de csak átütött a szélén, pedig kapott eleget... Élőben sokkal mentásabb színe volt, de itt is érdekes. Főleg, hogy kék ételfestéket használtam. :) Én dupla adag piskótát csináltam.

Torta

  • 1.5 bögre cukormentes mák
  • 1.5 bögre liszt
  • 2 tojás
  • 1 bögre glukon
  • 1 bögre tej
  • 2 ek napraforgó olaj
  • fél zacskó sütőpor

Vajkrém

  • 250g puha vaj (nem margarin!)
  • kék ételfesték
  • 50g glukon
  • fél kk só
  • tej vagy tejszín igény szerint

Tortához a tojást a glukonnal habosra verjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Előre kivajazott formában készre sütjük (20-25 perc)

Vajkrémhez a hozzávalókat az ételfesték kivéteével egy erős robotgépbe tesszük és legalább 10 percig keverjük, de a 15 sem árt neki. Kezdetben darabos lesz majd szép lassan összeáll. Ha tortát vonjuk be, akkor csak 2 ek tej/tejszín ha tölteléknek használjuk, akkor többet is tehetünk bele. Mikor már kész, akkor cseppenként adagoljuk a folyékony ételfestéket. Mindig egy pici és megvárjuk míg az előzpt belekeveri.

Összeállítás: Kiválasztott tányérra tesszük a piskótát majd bevonjuk vajkrémmel. Ha két adag, akkor ráhelyezzük a következő piskótát és ekkor vonjuk be.

új lakhelyem: a konyha

Üdv konyhamanók!

Tegnap feltettem egy kérdést itt. Igazából egy csöppet becsapós, mivel semmilyen italt nem csináltam, kivételesen. 

Az első képen Ana Pavlova található, orosz balettos. Országa egyik leghíresebb táncosa volt, majd világ szerte ismertté vált. Róla nevezték el az orosz Pavlova tortát, amit hívhatunk  akár a tojásfehérjék temetőjének is, ugyan is, ez a fő alapanyaga a süteménynek.


Pavlova-alapok kisülés után :)

Maga a sütemény két hatalmas, krémes belsejű habcsóból, tejszín krémből és valamilyen gyümölcsből áll. Ez az alap, ezt lehet igény szerint variálni. :) Én elsőnek egy  sima alapon csücsüő epres változatot készítettem. Be kell vallanom valamit, amennyire ijesztő sütemény annyira egyszerű is! Minden attól függ, hogy kell egy hihetetlen erős robotgép.

Habcsókhoz.

  • 6 tojásfehérje
  • 11 ek púpozott cukor
  • 1 tk ecet
  • fél narancs leve (közepes)

Krémhez.

  • 2.5 dl habtejszín
  • 5 ek cukor
  • eper ízlés szerint

Öntet.

  • 1 dl víz
  • 5 ek cukor
  • maréknyi eper

Elkészítése.

  1. Előmelegítjük a sütőt maximumra.
  2. Tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni amíg ki nem fehéredik, majd lassan hozzáadjuk kanalanként a cukrot. Mikor egyneművé válik, beleöntjük az ecetet, majd kanalanként a narancslevet. Addig verjük míg a tálat fejjel lefelé fordítva meg sem mozdul. (Ha puább lesz a krém kapsz a végén egy tepsi habcsókot)
  3. Sütőpapírra kanalazzuk a krémet két halomba. Nem valószínű, hoyg elsőre sikerül formát adni neki, nem is ez a lényeg. Visszavesszük a sütőt közepes lángra/hőfokra és betoljuk a habcsók alapokat. 1-1.5 órát szárítjuk így, majd lekapcsolt sütőben még 10 percig pihentetjük. Akkor jó, ha kívül kemény - és betöredezett, belül pedig krémes.
  4. A krém hozzávalóit habosra verjük majd félretesszük.
  5. Feltesszük az öntethez a vizet és benne a cukrot forrni. Mikor már az egész habzik és alig fél ujjnyi marad vossza (a víz elpárolog) lezárjuk, és belekeverjük a felezett epreket. Ha kihült összetörjük villával az epreket amennyire csak lehet.
  6. Összeállítás: Fogjuk az egyik tortalapot majd a közepére kanalazzuk a krémet és megszorjuk eperrel. Rátesszük a következő lapot és megint teszünk rá krémet majd epret. Öntetet csak a tányérra, a szeletekre öntjük.
    Ez a süti összeállítva nem állhat sokat, mivel a hab krém átáztatja a habcsókot, és pnt a ropogóssága tűnik el.


Még készült egy briós, aminek a receptjét holnap teszem közzé, ahogy hamarosan az epres zabpehely kekszet is. A nap fénypontja pedig, hogy végre összepakoltam a szekrényt - ami már jó ideje várt a felavatásra  - és bepakoltam a dolgaim.


 

Palacsinta mánia

Hello!

Jelentkezem megint. Nem tűntem ám el, sőt, egyre több és több cikk jut eszembe. A tanulási utam úgy néz ki változott kicsit. Eddig egy ingyenes szaksikolába mentem volna szeptembertő, azonban helyette egy cukrászképző magániskolába fogok menni. A döntés oka többek között; ösztöndíj lehetőség és küföldi munka lehetősége, ECDL vizsga lehetőség, angol tanulás. Gyakorlati helyeink közé tartozik a Gerbeaud és a Gundel is. Így arra jutottunk, hogy jobban megéri hosszú távon a befektetés. :)

Mikor nem dolgozom, mindig sütök valamit. Na jó, nem is sütök, hanem csinálok valami édességet, desszertet. Így teljes a nap számomra. Ma kérésre palacsintára esett a választásom. :) Mi két fajtát csinálunk átlagban. Sima lesütött majd megtöltött finomságok, vagy mlesütjük, megtöltjük és pudinggal leöntjük, és végül sütőbe tesszük kicsit. Ki ezt, ki azt szereti, így mindig változik éppen melyik készül. Ma az utóbbira került a voks. 
Ebből az édességből hihetetlen mennyiséget tudunk elfogyasztani.

  • 1 kg liszt
  • 2-3 tojás
  • Szóda víz - Tej fele arányban

Ez az alap receptünk. Ha vendégek jönnek van hogy duplázom, vagy néha a háromszorosát is sütöm. Bár nyáron nem vagyok oda a melegben főni, még is leggyakrabban ilyenkor kerül az asztalunkra.
Hozzátenném, hogy ma életembe először megégettem magam egy paacsintával. :D Egy letört darabka rám pattant miközben takarítottam a sütőt. Tehát a palacsinta sütés veszélyes játék! :D

A palacsinta nem mai étel. Már az ókori rómaiak is készítettek ilyet, kövön vagy bronz pajzson sütve. A folyékony tésztát serpenyőben sütjük, mely ízesítés szerint lehet édes vagy sós. Tálalási módban a három legjellegzetesebb a torta formára halmozás - ilyenkor szeleteljük -, feltekerése vagy négybe hajtása. Tölteléke és a tészta alapanyaga országonként változhat, de az alap mindenhol ugyan az: tojás, liszt, só, szódavíz vagy tej. 

Forrás: kép & palacsinta

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 


Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros