» KIS CUKRÁSZ « Sütemények egyszerűen, elérhetően.
The Site

"Csak saját felelősségedre nézz át a női munkatársakon. Te fogsz veszíteni."

Hello Kedves! Az oldal egy cukrász tanuló szárnyprobálgatásait hivatott bemutatni. Nem OKJ-s képzésen veszek részt, hanem "rendes" szakképzésen. Gyakorlati helyem pedig egy öt csillagos szálloda, ahol nagyon jól érzem magam. :).

Receptektől kezdve lesznek itt tippek-ötletek, vagyis minden, ami engem is érdekel a konyhában. 
Jó nézelődést:

Zarite

 
Theme
 
Chat

"Mi az, amit nagyon nem bírok a konyhában? Amitől robbanok? A hazugság. A szakács elronthatja a fésűkagylót, elronthatja a marhaszeletet, elronthatja a rombuszhalat. De nem hazudhat róla. Attól nagyon kiakadok. Nem azért, mert hazudik nekem – a vendégnek is hazudik, és azt nem tűröm."

Alapvető szabályokat tartsuk be. Csak olyat írj le, amihez az arcod is vállalnád személyes beszélgetés alatt. Káromkodhatsz, de nem szavazok senkire, és ne hírdess.

 
My Lovers

Aki barátokat fogad és nem fordít személyesen gondot a nekik készítendő ételre, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.

 
Task

Isten teremtette az embereket, az ördög a szakácsokat.

EÜ kiskönyvet leadni
E111 kártya
Repülőjegyet megvenni
ápr. 20: tiramisu, babapiskóta, rotschild piskóta
ápr. 3: crockenbush
Útlevél!!

 
Site info

Az oldalon megjelent képek saját készítésűek vagy az internetről származnak. Utóbbi esetben a forrás oda van írva (legtöbbször pinterest.com).

Admin: Zarite
Host: Gportál
URL: christmas-town.gp
Design: Zarite
Kód: aranymeli.gp & saját
Nyitás: 2013. május 5.
Téma: cukrász&sütemények

 
Bonjour chéris!

Tini Konyha: Pudingos kosár

A recept pontos leírásáért kattint a Tini Konyha oldalára, és szemezgess a többi nagyszerű írás között is!

Tini Konyha: Túrógombóc

A recept pontos leírásáért kattint a Tini Konyha oldalára, és szemezgess a többi nagyszerű írás között is!

Szilvás pite, újítva

Ahhoz képest, hogy receptes-sütis oldal, elég rég volt recept. Pedig sütök ám. Ha nem dolgozok akkor van, hogy két süti is kikerül a kezem alól. Átlagban egy "nehezebb" vagy új, illetve egy régi bevált recept. Reggel felébredtem és tudtam, hogy szilvát akarok. Imádom a szilvát, és már lehet kapni. (Majd jövőhéten megutálom mikor megérkezik a 10kg. Kimagozni, darabolni.... de finom lekvárért megéri). Ráadásul múlt héten találtunk egy két évvel ezelőtti szilva lekváromat, így annak is bele kellet kerülnie. Aztán eszembe jutott, a kedvenc teám illetve, hogy valamelyik nap olvastam az egyik blogon, hogy teából készítettek koktélt. Mire a reggelim végére értem tudtam a receptet. 

Miközben vásároltam megakadt a szemem a vízfestéken és eszembe jutott, hogy milyen rég festettem már. Igazából sosem szerettem, de kedvet kaptam hozzá, így beugrott egy csomag ecset és egy 12-es festék a kosaramba a szilvák mellé. Kezdetleges, de legalább szívből készült. :)

Tésztához:

  • 120g(6ek) liszt
  • 70g(3 nagy ek) hideg vaj (és nem margarin!)
  • 45g(2ek) cukor
  • 1tk fahéj
  • fél csomag borubon vaníliás cukor
  • citromlé

Vanilliás krémhez:

  • 1cs főzős vanília puding
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás, szétválasztva
  • 2-3ek cukor
  • 5dl tej

Szilvához:

  • 4-5ek szilvalekvár
  • 3dl víz
  • 1 Granny Finest {ilyen} tea filter
  • 1-1tk fahéj, szerecsendió vagy 2ek mézeskalács fűszer keverék
  • 50dkg szilva kimagozva, apróra vágva
  • 1-1ek vanília-, rum aroma
  • 4-5ek cukor

Egyéb

  • Porcukor
  • Rizs vagy bab
  • Sütőpapír
  1. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük sorrendben. Citromléből annyit adunk hozzá, hogy egy könnyű, puha tésztát kapjunk (liszttől függ,1-2ek). Frissentartó fóliába csavarjuk és a mélyhűtőbe tesszük. Betesszük a hűtőbe a lekvárt is.
  2. Felforraljuk a vizet és beledobjuk a teafiltert, cukrot, aromákat és 8 percre lefedjük. Amíg ázik, előkészítjük a szilvát. Kimagozzuk, apróra összevágjuk és a fűszerekkel, egy evőkanál cukorral összekeverjük. Mikor kész a tea beleöntjük a szilvát(beleöntjük a levet is amit eresztett) majd magas lángon felforraljuk és visszavesszük rotyogtatni egy jó 10 percre amíg sűrű lesz a víz. Leszűrjük a szilvát, a levét félretesszük. 
  3. A vaníliás krémhez a pudingot kikeverjük a cukrokkal és a porral majd felmelegítjük, de nem forraljuk! A tojások sárgáját kikeverjük egy evőkanál cukorral és a krémhez öntjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
  4. Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk és a kivajazott és lisztezett formába tesszük Összegyűrünk egy 5 centivel nagyobb sütőpapírt mint a formánk és kisimítva a tésztára tesszük majd ráöntjük a babot és betesszük a sütőbe. Akkor jó, mikor elkezd keményedni a tészta de még puha (kb 20 perc). 
  5. Közben feltesszük a vaníliás krémet. Nem forraljuk fel, gyakran kevergetjük mert hamar besűrűsödik. Nagyjából 4-5 perc kell neki. Levesszük a tűről majd hozzákeverjük a fehérjét. 
  6. A kivett tésztát megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet majd rászórjuk a párolt szilvát és a szilva levével meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük (a tészta széle elkezd barnulni). Ha kihűlt bőven megszórjuk porcukorral és megesszük. :) 

+ ötlet: a megmaradt szilva levet felhasználhatjuk tea ízesítőbe, vagy magas lángon főzve jobban besűrítjük és a pite mellé tálaljuk szószként. Ekkor dobunk bele egy vanília és egy fahéj rudat, felöntjük még 5dl vízzel.

Amerikai Almáspite

Elmondható, hogy nálunk mindig van süti. Nem minden nap sütök, de 2-3 naponta biztos. Előfordul, hogy nincs ötlet, hogy mit. Új sütire nincs igény, ne legyen sós, de még is valami ehető...na ilyenkor jön szinte mindig az Almás Pite. Igen, nagybetűvel ugyan is nálunk ez az igazi sláger. Gyakran még fújni kell az utolsó falatokat is. Egyenlőre nincs igazi pitesütőm, de gyümölcstorta formában készült is elfogy ;)

Tésztához

  • 230 g liszt
  • 140 g hideg vaj
  • 90 g porcukor
  • 2 tojássárga
  • citromlé
  • pár csepp vanília aroma
  • 1 tk fahéj

Töltelékhez

  • 2kg alma
  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió ugyan olyan arányban vagy mézeskalács keverék
  • cukor
  • rum és vanília aroma
  • keményítő

Egyéb

  • 2 tojásfehérje
  • kis cukor
  • margarin a forma kikenéséhez
  • darált keksz vagy darált dió
  • liszt

A tészta hozzávalóit robotgéppel a lehető leggyorsabban összekeverem majd fóliába téve a hűtőbe rakom 1-2 órára (akkor jó ha nagyon hideg). Közben felteszem a tölteléket: felkockázom a megpucolt almát és annyi vizet teszek hozzá ami ellepi. Közben egy másik edényben fél dl vízben kikeverem a fűszereket, felforralom, majd a rotyogó almához öntöm. Átlátszóra párolom így az almát és kihűtöm teljesen.

A tésztát ketté veszem, lisztezett felületen kinyújtom majd az eőre kivajazott edénybe teszem (amit beszórunk keksszel vagy dióval) és ráhalmozom az almákat a lével együtt* majd visszakerül a hűtőbe amíg kinyújtjuk a másik tésztát. A pite tetejére formát vágunk vagy megszurkáljuk és megkenjük felvert tojásfehérjével (pici cukor kell bele). 
Aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, de még nyers, akkor alufóliával letakarjuk.


új lakhelyem: a konyha

Üdv konyhamanók!

Tegnap feltettem egy kérdést itt. Igazából egy csöppet becsapós, mivel semmilyen italt nem csináltam, kivételesen. 

Az első képen Ana Pavlova található, orosz balettos. Országa egyik leghíresebb táncosa volt, majd világ szerte ismertté vált. Róla nevezték el az orosz Pavlova tortát, amit hívhatunk  akár a tojásfehérjék temetőjének is, ugyan is, ez a fő alapanyaga a süteménynek.


Pavlova-alapok kisülés után :)

Maga a sütemény két hatalmas, krémes belsejű habcsóból, tejszín krémből és valamilyen gyümölcsből áll. Ez az alap, ezt lehet igény szerint variálni. :) Én elsőnek egy  sima alapon csücsüő epres változatot készítettem. Be kell vallanom valamit, amennyire ijesztő sütemény annyira egyszerű is! Minden attól függ, hogy kell egy hihetetlen erős robotgép.

Habcsókhoz.

  • 6 tojásfehérje
  • 11 ek púpozott cukor
  • 1 tk ecet
  • fél narancs leve (közepes)

Krémhez.

  • 2.5 dl habtejszín
  • 5 ek cukor
  • eper ízlés szerint

Öntet.

  • 1 dl víz
  • 5 ek cukor
  • maréknyi eper

Elkészítése.

  1. Előmelegítjük a sütőt maximumra.
  2. Tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni amíg ki nem fehéredik, majd lassan hozzáadjuk kanalanként a cukrot. Mikor egyneművé válik, beleöntjük az ecetet, majd kanalanként a narancslevet. Addig verjük míg a tálat fejjel lefelé fordítva meg sem mozdul. (Ha puább lesz a krém kapsz a végén egy tepsi habcsókot)
  3. Sütőpapírra kanalazzuk a krémet két halomba. Nem valószínű, hoyg elsőre sikerül formát adni neki, nem is ez a lényeg. Visszavesszük a sütőt közepes lángra/hőfokra és betoljuk a habcsók alapokat. 1-1.5 órát szárítjuk így, majd lekapcsolt sütőben még 10 percig pihentetjük. Akkor jó, ha kívül kemény - és betöredezett, belül pedig krémes.
  4. A krém hozzávalóit habosra verjük majd félretesszük.
  5. Feltesszük az öntethez a vizet és benne a cukrot forrni. Mikor már az egész habzik és alig fél ujjnyi marad vossza (a víz elpárolog) lezárjuk, és belekeverjük a felezett epreket. Ha kihült összetörjük villával az epreket amennyire csak lehet.
  6. Összeállítás: Fogjuk az egyik tortalapot majd a közepére kanalazzuk a krémet és megszorjuk eperrel. Rátesszük a következő lapot és megint teszünk rá krémet majd epret. Öntetet csak a tányérra, a szeletekre öntjük.
    Ez a süti összeállítva nem állhat sokat, mivel a hab krém átáztatja a habcsókot, és pnt a ropogóssága tűnik el.


Még készült egy briós, aminek a receptjét holnap teszem közzé, ahogy hamarosan az epres zabpehely kekszet is. A nap fénypontja pedig, hogy végre összepakoltam a szekrényt - ami már jó ideje várt a felavatásra  - és bepakoltam a dolgaim.


 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 


Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros