Szilvás pite, újítva

Ahhoz képest, hogy receptes-sütis oldal, elég rég volt recept. Pedig sütök ám. Ha nem dolgozok akkor van, hogy két süti is kikerül a kezem alól. Átlagban egy "nehezebb" vagy új, illetve egy régi bevált recept. Reggel felébredtem és tudtam, hogy szilvát akarok. Imádom a szilvát, és már lehet kapni. (Majd jövőhéten megutálom mikor megérkezik a 10kg. Kimagozni, darabolni.... de finom lekvárért megéri). Ráadásul múlt héten találtunk egy két évvel ezelőtti szilva lekváromat, így annak is bele kellet kerülnie. Aztán eszembe jutott, a kedvenc teám illetve, hogy valamelyik nap olvastam az egyik blogon, hogy teából készítettek koktélt. Mire a reggelim végére értem tudtam a receptet.
Miközben vásároltam megakadt a szemem a vízfestéken és eszembe jutott, hogy milyen rég festettem már. Igazából sosem szerettem, de kedvet kaptam hozzá, így beugrott egy csomag ecset és egy 12-es festék a kosaramba a szilvák mellé. Kezdetleges, de legalább szívből készült. :)

Tésztához:
-
120g(6ek) liszt
-
70g(3 nagy ek) hideg vaj (és nem margarin!)
-
45g(2ek) cukor
-
1tk fahéj
-
fél csomag borubon vaníliás cukor
-
citromlé
Vanilliás krémhez:
-
1cs főzős vanília puding
-
fél csomag bourbon vaníliás cukor
-
2 tojás, szétválasztva
-
2-3ek cukor
-
5dl tej
Szilvához:
-
4-5ek szilvalekvár
-
3dl víz
-
1 Granny Finest {ilyen} tea filter
-
1-1tk fahéj, szerecsendió vagy 2ek mézeskalács fűszer keverék
-
50dkg szilva kimagozva, apróra vágva
-
1-1ek vanília-, rum aroma
-
4-5ek cukor
Egyéb
-
Porcukor
-
Rizs vagy bab
-
Sütőpapír
-
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük sorrendben. Citromléből annyit adunk hozzá, hogy egy könnyű, puha tésztát kapjunk (liszttől függ,1-2ek). Frissentartó fóliába csavarjuk és a mélyhűtőbe tesszük. Betesszük a hűtőbe a lekvárt is.
-
Felforraljuk a vizet és beledobjuk a teafiltert, cukrot, aromákat és 8 percre lefedjük. Amíg ázik, előkészítjük a szilvát. Kimagozzuk, apróra összevágjuk és a fűszerekkel, egy evőkanál cukorral összekeverjük. Mikor kész a tea beleöntjük a szilvát(beleöntjük a levet is amit eresztett) majd magas lángon felforraljuk és visszavesszük rotyogtatni egy jó 10 percre amíg sűrű lesz a víz. Leszűrjük a szilvát, a levét félretesszük.
-
A vaníliás krémhez a pudingot kikeverjük a cukrokkal és a porral majd felmelegítjük, de nem forraljuk! A tojások sárgáját kikeverjük egy evőkanál cukorral és a krémhez öntjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
-
Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk és a kivajazott és lisztezett formába tesszük Összegyűrünk egy 5 centivel nagyobb sütőpapírt mint a formánk és kisimítva a tésztára tesszük majd ráöntjük a babot és betesszük a sütőbe. Akkor jó, mikor elkezd keményedni a tészta de még puha (kb 20 perc).
-
Közben feltesszük a vaníliás krémet. Nem forraljuk fel, gyakran kevergetjük mert hamar besűrűsödik. Nagyjából 4-5 perc kell neki. Levesszük a tűről majd hozzákeverjük a fehérjét.
-
A kivett tésztát megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet majd rászórjuk a párolt szilvát és a szilva levével meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük (a tészta széle elkezd barnulni). Ha kihűlt bőven megszórjuk porcukorral és megesszük. :)
+ ötlet: a megmaradt szilva levet felhasználhatjuk tea ízesítőbe, vagy magas lángon főzve jobban besűrítjük és a pite mellé tálaljuk szószként. Ekkor dobunk bele egy vanília és egy fahéj rudat, felöntjük még 5dl vízzel.
 
|