Az Ország Tortái
A héten az Ország Tortája verseny (ami az ipar testületieknek, vagyis a hivatásos cukrászoknak szólt) lezárult, és kihírdették a nyerteseket. Idén az Ország Tortája nyolcadszor került kiválasztásra, az Ország Cukormentes Tortája pedig harmadszorra. Sajnos, még az Ország Laktózmentes(Tejmentes) Tortájára várnunk kell. Addig is a győztesek.

- A nagyok előtt szeretnénk tisztelegni azzal, hogy aktualizáljuk a régi receptet - mondja Damniczky Balázs. A francia ihletésű torta többféle csokoládé mousse-ból, grillázsos piskótából és egy vékony narancsos rétegből áll.

A “Csokis kaland” harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. A számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.
2014-es esküvői torta trend
Idén három, szívemhez közel álló stílus is "szerepel" a 2014-es esküvpi trendek között. Tavaly a mentazöld és a macaron volt terítéken. Mind a kettőt imádtam, és gyönyörűeket lehetett találni belőlük, de az ideiek is zseniálisak lesznek szerintem.
1. Magas gyertyák, tortadíszek
Idén nagyon menő ha a menyasszonyi tortádat hosszú elegáns gyertyákkal díszíted, vagy éppen valami magas dekorációt használsz.
2. Selyem szalag helyett vissza a természethez
A selyemszalagos esküvői torták sosem voltak igazán divatosak, megmaradtak a szülinapos torták világában. Idén ha ragaszkodunk az átkötős díszítéshez akkor már semmi akadálya, nem leszünk divatjamúltak:-)
A szalag legyen egy vászon darab amin fehér csipke szalag van. Gyönyörű!:-)
3. Cupcake torták
Tavaly macaron tortákkal boldogítottak minket- én örültem ennek is- idén cupcakek halmaza alkotja a nem mindennapi menyasszonyi tortát, ami ráadásul még igyekszik a boldog ara ruhájának vonalát is követni.
4. Meztelen torták
Nekem egyáltalán nem tetszenek:-( Divat a teljesen csupasz alig díszített de a csupasz és élő virágokkal dekorált torta is.
5. Csillogjon
Az összes csillám, csillogás őrült nőszemély idén megkapja amit akar! Divat lesz a csillogó, főként ezüst színben csillogó torta dekoráció. Lehet gyöngy dekor de fújt is.
6. Színátmenetes
A megunhatatlan színátmenetes torták! Gyönyörűek! Bármelyik díszítési technikával trendi! Lehet fodros, lehet sima, lehet csak vajkrémes de festett átmenet is.
forrás: glazurshop
Levente.

Az elmúlt két napban ha aludtam 5 órát, akkor sokat mondtam. Úgy alakult, hogy munka után kell tortát csinálnom, illetve kettőt. Annyi változott, hogy még is itthon voltam (de azért reggel bementem a munkába...), így nyugodtan készülhettem. Tökéletes piskóta receptre bukkantam, mind a két torta ugyan abból készült, az egyik kapcsos kör formában, másik laposabb tepsiben.
Az első amit bemutatnék az unokaöcsém névnapi tortája. Ugyan is Levente 28-án lesz majd. A kis tündér 10 hónapos és pontban 3 napos. Ma adtuk át, és bár nem ehetett még belőle nagyon tetszett neki. Örülök, hogy mire igazán értékelni fogja, és ehet majd, addigra egész jókat fogok csinálni. Ezzel is elégedett vagyok, nagyjából. :)

Az elmúlt két nap számomra az újdonságokból állt. Eleve fáradtan indultam neki az egésznek, ráadásul új recepteket próbáltam ki. Közben maradt piskóta, aminek mi a legjobb felhasználása? Hát Cake Pop! Életem első cake pop-ja, de biztos, hogy nem az utolsó. Mindenki örömmel fogadta, szerintem nagyon finom volt, ráadásul élveztem is. Itt sajnos nem tudok pontos adatot írni majd, mivel maradék felhasználás jegyében készült. Még jött hozzá, hogy szinte fóbiásan tartok a gyerekektől (egy cukrásznak pont jó, mi?) Levivel is eddig 6x találkoztam nagyjából. Amúgy is egy nyűgös baba aki az anyján/apján és anyukámon kívül nem igen marad meg senkinél. Ma viszont majdnem fél órát egyedül maradtam vele, és egy hangja nem volt. Áttört a jég.

Hazaérve pedig a chat-ben egy üzenet fogadott ami csak fokozta az izgalmakat. Légyszi szavazzatok majd rám a G-Portal Awards inspirációs blog kategóriában! Előre is köszönöm. ^^ Fenti kép első rólam a GP-n. Számtalan blogot vezettem, de itt tettem ki az elsőt magamról. Úgy gondolom, egy ilyen oldalhoz szükséges, hogy ne csak anonimként csináljam. És akkor mi maradt hátra? Hát a torta receptje!

Puding krémes torta
Hozzávalók
-
150g cukor + 60g a habba
-
260g liszt
-
2.5dl olaj és tej fele-fele arányban
-
3 tojás (M-es)
-
3/4 csomag sütőpor
-
1/2 kk só
-
1 csomag főzős csokoládé puding
-
100g étcsokoládé
-
1-1tk vanília aroma és rum aroma
-
1.5dl tej
-
1 csomag hab por
Elkészítése
A lisztet és a sütőport összeszitálom a sóval. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét a cukorral kemény habbá verem (amíg egy csúcs marad középen), a sárgáját az olajjal, tejjel, aromákkal és a cukorral összekeverem majd hozzáteszem a lisztes keveréket és addig verem kézi habverővel amíg ki nem fehéredik egy kicsit. A tojásfehérjét lassan adagolva hozzákeverjük óvatosan, hogy ne törjük össze. Kilisztezett, kivajazott formában aranybarnára sütjük (~40 perc)
A pudingot a leírás szerint megcsináljuk, csak közben beletesszük a csokoládét és felolvasztjuk benne. Amíg pihen és hűl, gyorsan felverjük a hab port a tejjel amíg meg nem keményedik, és a pudinggal összekeverjük. Ha a piskóta kihűlt ketté vágjuk majd megtöltjük vele, és megesszük. :)

"Zserbó" Cake Pop
Hozzávalók
-
Piskóta
-
Cukor
-
Darált dió
-
Sárgabarack lekvár
-
Rum aroma
-
Olvasztott csokoládé
-
Tej, ha szükséges
-
Saslik/nyalóka pálcika
-
Díszítők: ételfesték, kókuszreszelék, szóró cukor
Elkészítése
A piskótát morzsa állagra daráljuk majd a dióval összekeverjük. Felolvasztjuk a lekvárt és beleöntjük az aromát majd összekeverjük a dióval. Ha túl száraz lenne tehetünk hozzá tejet. Kemény masszát kell kapnunk. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle, amibe beleszúrjuk a pálcát (a pálcát előtte olvasztott csokiba mártjuk kb fél centire kétszer, az utolsó réteg még olvadt legyen mikor a golyóba nyomjuk!). Egy tepsit kibélelünk alufóliával majd belesorakoztatjuk a poppokat és letakarjuk szintén egy fóliával, majd könnyes búcsút veszünk tőlük a mélyhűtőbe vándorolva nagyjából 10 órára.
Felolvasztjuk a csokoládét, és mikor folyékony krém állagú kikészítjük a díszítő felszerelést. Elővesszük a poppokat és gyorsan dolgozunk! Egy evőkanállal kimerünk egy adag csokoládét, megforgatjuk benne az adott poppot majd díszítjük és az előre kitett helyre szúrjuk. Egyszerre a mélyhűtőből maximum 4-5db poppot vegyünk ki, ne puhuljanak fel. Ha kész az összes és már nem folyik a csoki hanem egész kemény, akkor hűtőbe téve várják a végzetüket. :)

Kész torta babaákkal és a cake pop-ok. A jobb oldalin egy egy betű volt(Levente) marcipánból.

Kis névnapi repcsis ajándék. :)
Vajkrémes máktorta(cukromentes).

Életem első szülinapi tortája. Mivel kicsit szét vagyok esve mostanában, nem a legtökéletesebb. Azt hittem van még egy hetem, és tegnap ért a villámcsapás, hogy nem, ma van a mamám szülinapja! Múlt hónapban volt egy fél mondata, hogy máktortát enne. Nekem sem kellett több, így kerítettem máktorta receptet. Mivel a papám cukorbeteg így a fondant borítás vagy marcipán kilőve (csak a virág az a tetején ami dísz), maradt a vajkrém. Simábbra akartam, de csak átütött a szélén, pedig kapott eleget... Élőben sokkal mentásabb színe volt, de itt is érdekes. Főleg, hogy kék ételfestéket használtam. :) Én dupla adag piskótát csináltam.
Torta
-
1.5 bögre cukormentes mák
-
1.5 bögre liszt
-
2 tojás
-
1 bögre glukon
-
1 bögre tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
fél zacskó sütőpor
Vajkrém
-
250g puha vaj (nem margarin!)
-
kék ételfesték
-
50g glukon
-
fél kk só
-
tej vagy tejszín igény szerint
Tortához a tojást a glukonnal habosra verjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Előre kivajazott formában készre sütjük (20-25 perc)
Vajkrémhez a hozzávalókat az ételfesték kivéteével egy erős robotgépbe tesszük és legalább 10 percig keverjük, de a 15 sem árt neki. Kezdetben darabos lesz majd szép lassan összeáll. Ha tortát vonjuk be, akkor csak 2 ek tej/tejszín ha tölteléknek használjuk, akkor többet is tehetünk bele. Mikor már kész, akkor cseppenként adagoljuk a folyékony ételfestéket. Mindig egy pici és megvárjuk míg az előzpt belekeveri.
Összeállítás: Kiválasztott tányérra tesszük a piskótát majd bevonjuk vajkrémmel. Ha két adag, akkor ráhelyezzük a következő piskótát és ekkor vonjuk be.
új külső.
Hello!
Eltünésem oka több helyen is kereshető, de minek? Itt vagyok, és ez a lényeg. :) Sütik gyűlnek rendesen.
Múlt héten a nevelőapukámnak nagyon rossz hangulata volt. Mármint tényleg nagyon rossz. Tudom, hogy szereti a sütiket, bár ezt nem gyakran hangoztatja, így egyértelmű volt, hogy az lesz. Három legyet ütöttem egy csapásra: Leteszteltem az egyik gasztro újság receptjét, kipróbáltam az új formámat és gyakoroltam a bevonást. Oh és persze jobb kedvre derítettem. Kell ennél több? :) Készült egy "Szerelem Torta" elnevezésű csokitortával és életem első brownie próbálkozásával. Egyébként az utóbbit követte egy másik. Arról kép nem született, de a receptet feteszem majd. :)
Alul egyébként a három új szerzeményem. Egy apró gyümölcstorta forma és két szilikon szív forma.


 
|