Vajkrémes máktorta(cukromentes).

Életem első szülinapi tortája. Mivel kicsit szét vagyok esve mostanában, nem a legtökéletesebb. Azt hittem van még egy hetem, és tegnap ért a villámcsapás, hogy nem, ma van a mamám szülinapja! Múlt hónapban volt egy fél mondata, hogy máktortát enne. Nekem sem kellett több, így kerítettem máktorta receptet. Mivel a papám cukorbeteg így a fondant borítás vagy marcipán kilőve (csak a virág az a tetején ami dísz), maradt a vajkrém. Simábbra akartam, de csak átütött a szélén, pedig kapott eleget... Élőben sokkal mentásabb színe volt, de itt is érdekes. Főleg, hogy kék ételfestéket használtam. :) Én dupla adag piskótát csináltam.
Torta
-
1.5 bögre cukormentes mák
-
1.5 bögre liszt
-
2 tojás
-
1 bögre glukon
-
1 bögre tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
fél zacskó sütőpor
Vajkrém
-
250g puha vaj (nem margarin!)
-
kék ételfesték
-
50g glukon
-
fél kk só
-
tej vagy tejszín igény szerint
Tortához a tojást a glukonnal habosra verjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Előre kivajazott formában készre sütjük (20-25 perc)
Vajkrémhez a hozzávalókat az ételfesték kivéteével egy erős robotgépbe tesszük és legalább 10 percig keverjük, de a 15 sem árt neki. Kezdetben darabos lesz majd szép lassan összeáll. Ha tortát vonjuk be, akkor csak 2 ek tej/tejszín ha tölteléknek használjuk, akkor többet is tehetünk bele. Mikor már kész, akkor cseppenként adagoljuk a folyékony ételfestéket. Mindig egy pici és megvárjuk míg az előzpt belekeveri.
Összeállítás: Kiválasztott tányérra tesszük a piskótát majd bevonjuk vajkrémmel. Ha két adag, akkor ráhelyezzük a következő piskótát és ekkor vonjuk be.