Macaron láz
Elárasztották az oldalt az apró habcsókok, bizony. :) Bár nem olyan rég vot design váltás nem tetszett, mivel szinte ugyan olyan volt mint az előtte lévő. Így őszintén megvallva sok kedvem a frissítéshez sem volt. Azonban ez... ritka alkalom, de tetszik. Látok hibákat rajta. Itt egy picit, ott egy picit... olyan mint a nagymama süteménye számomra. Tudjuk, hogy vannak hibái de számunkra a legjobb.
Már csak két napom van a munkából hátra, holnap után megyek a szerződést aláírni a hotelbe, illetve este ha minden igaz koncertezni (akkor is megyünk Amy!). Jövőhéten még el kel mennem cipőt venni, az még nincs meg. Egy füzetem már viszont igen, amiben jegyzetelek majd, kell még egy kis, keményfedelű, A5-s méretű füzetke a táskába.
Jó éjt!
Szilvás pite, újítva
Ahhoz képest, hogy receptes-sütis oldal, elég rég volt recept. Pedig sütök ám. Ha nem dolgozok akkor van, hogy két süti is kikerül a kezem alól. Átlagban egy "nehezebb" vagy új, illetve egy régi bevált recept. Reggel felébredtem és tudtam, hogy szilvát akarok. Imádom a szilvát, és már lehet kapni. (Majd jövőhéten megutálom mikor megérkezik a 10kg. Kimagozni, darabolni.... de finom lekvárért megéri). Ráadásul múlt héten találtunk egy két évvel ezelőtti szilva lekváromat, így annak is bele kellet kerülnie. Aztán eszembe jutott, a kedvenc teám illetve, hogy valamelyik nap olvastam az egyik blogon, hogy teából készítettek koktélt. Mire a reggelim végére értem tudtam a receptet.
Miközben vásároltam megakadt a szemem a vízfestéken és eszembe jutott, hogy milyen rég festettem már. Igazából sosem szerettem, de kedvet kaptam hozzá, így beugrott egy csomag ecset és egy 12-es festék a kosaramba a szilvák mellé. Kezdetleges, de legalább szívből készült. :)
Tésztához:
-
120g(6ek) liszt
-
70g(3 nagy ek) hideg vaj (és nem margarin!)
-
45g(2ek) cukor
-
1tk fahéj
-
fél csomag borubon vaníliás cukor
-
citromlé
Vanilliás krémhez:
-
1cs főzős vanília puding
-
fél csomag bourbon vaníliás cukor
-
2 tojás, szétválasztva
-
2-3ek cukor
-
5dl tej
Szilvához:
-
4-5ek szilvalekvár
-
3dl víz
-
1 Granny Finest {ilyen} tea filter
-
1-1tk fahéj, szerecsendió vagy 2ek mézeskalács fűszer keverék
-
50dkg szilva kimagozva, apróra vágva
-
1-1ek vanília-, rum aroma
-
4-5ek cukor
Egyéb
-
Porcukor
-
Rizs vagy bab
-
Sütőpapír
-
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük sorrendben. Citromléből annyit adunk hozzá, hogy egy könnyű, puha tésztát kapjunk (liszttől függ,1-2ek). Frissentartó fóliába csavarjuk és a mélyhűtőbe tesszük. Betesszük a hűtőbe a lekvárt is.
-
Felforraljuk a vizet és beledobjuk a teafiltert, cukrot, aromákat és 8 percre lefedjük. Amíg ázik, előkészítjük a szilvát. Kimagozzuk, apróra összevágjuk és a fűszerekkel, egy evőkanál cukorral összekeverjük. Mikor kész a tea beleöntjük a szilvát(beleöntjük a levet is amit eresztett) majd magas lángon felforraljuk és visszavesszük rotyogtatni egy jó 10 percre amíg sűrű lesz a víz. Leszűrjük a szilvát, a levét félretesszük.
-
A vaníliás krémhez a pudingot kikeverjük a cukrokkal és a porral majd felmelegítjük, de nem forraljuk! A tojások sárgáját kikeverjük egy evőkanál cukorral és a krémhez öntjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
-
Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk és a kivajazott és lisztezett formába tesszük Összegyűrünk egy 5 centivel nagyobb sütőpapírt mint a formánk és kisimítva a tésztára tesszük majd ráöntjük a babot és betesszük a sütőbe. Akkor jó, mikor elkezd keményedni a tészta de még puha (kb 20 perc).
-
Közben feltesszük a vaníliás krémet. Nem forraljuk fel, gyakran kevergetjük mert hamar besűrűsödik. Nagyjából 4-5 perc kell neki. Levesszük a tűről majd hozzákeverjük a fehérjét.
-
A kivett tésztát megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet majd rászórjuk a párolt szilvát és a szilva levével meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük (a tészta széle elkezd barnulni). Ha kihűlt bőven megszórjuk porcukorral és megesszük. :)
+ ötlet: a megmaradt szilva levet felhasználhatjuk tea ízesítőbe, vagy magas lángon főzve jobban besűrítjük és a pite mellé tálaljuk szószként. Ekkor dobunk bele egy vanília és egy fahéj rudat, felöntjük még 5dl vízzel.
Őszi Lista
Mivel három napja nem posztoltam, végig gondoltam mire lesz szükségem, illetve mit szeretnék. Sok mindent tudtam volna még rápakolni, de próbáltam leszűkíteni a kört amennyire csak lehet. Egyébként az elmúlt napok sűrűek voltak. Első nap bevásároltunk munka után, tegnap és ma sütöttem és díszitettem, mivel anyunak ma van a szülinapja. Boldog Szülinapot innen is anyu!
1.) Candy Melts fekete színű csokitallérok. Régi vágyam Candy Melts és mivel ételfestékkel a feketét nehéz kikeverni, ez pont jó alkalom lenne.
2-3.) Halloween-i csomagolók. Szeretnék Halloween-kor pár sütit körbe ajándékozni, ehhez szükségem lesz csomagolókra. Ez a kettő pont jó lenne.
4.) Digitális mérleg. Ez igazából kakukk tojás ugyan is karácsonyig kell beszereznem, de jó lenne összeszokni vele. SZóval őszi listán a helye.
5.) Töklámpás sütőforma. Mondjuk fordított sült sütőtökös pite benne. Narancssárga. Természetesen.
6.) Desszert Szerelem. Mert kell. Első gasztro könyv lenne ám. És még jó párnak helye lenne itt.
7.) Mézeskalácsos kötény. Minden sütés után úgy nézek ki mint akit nyakon öntöttek liszttel és cukorral. Saját hülyeségem, hogy főzni csak szekrényből kivett, tiszta ruhában állok, így minden sütős napon 2 ruhát használok el. A kötény megoldaná a gondot.
Rajztábla helyett, kenőkés
Szó szerint. Más iskolakezdéskor rajztáblát, zsírkrétát, színes ceruzákat vesz. Én színes késeket, kenőkést, habkártyát, kiszúró formát. Teljesen normális nem igaz?
Hotelben minden rendben ment. Ketten leszünk csak cukrász tanoncok. Egészen addig volt gyomorgörcsöm míg le nem értem a konyhába. Onnantól nyugalom. Professzionális, viszont minden kéznél van. A pult is pont jó (a másik társamnak, a fiúnak, túl alacsony). Modern felszerelés, minden kéznél, minden helyben. Aminek nem örülök, hogy lesz mikor 5:30-kor van a kezdés. Érvágás. Én, a bagoly. Hát nem fogok bagolykodni.
Jelezték, hogy kell kés. Kettő, vagy három. Egy kenő (fém felső rész, hajlított véggel) és egy kés aprításhoz, szeleteléshez. illetve egy kisebb hámozáshoz. Természetesen adnak, de ha éppen azt más használja, ugye. A mai nap úgy is kellett mennem a cukrász Mekkába, Desszert Mesterbe. Így hát jeleztem, hogy nekem amúgy másra is szükségem lenne. :D
Nem volt ám egyszerű így sem! Volt kenőkés - de nem nekem megfelelő. Nehéz volt a nyele, kicsi volt, egyenes...nem olyan ami kell. De a másik üzletben van....tehát közel egy óra kóválygás, ügyintézés után útra keltünk a KÖKI-ből a Mammut mögé, de ott volt, ráadásul nekem, félretéve.
Így már csak egyedül a cipőmet kell megvennem magamtól. Gyakorlati ruhát az iskola ad, ott fizetem, a gyakorlati helyemen meg a hotel ad majd. Igen, végre megvan minden. Indul a karrierem! :D
(A képen szinte nem is látszik a karácsonyi sütiáradat első résztvevője: rénszarvasos kiszúró. :D)
1.) Kés a Müllerből. Ez lesz a nagy, aprításra való 2.) Másik kés, kiseb alig pár centis hámozásra. Az elsőnek a pengéje is rózsaszín, ennek a markolata és a tokja 3.) Nehezen megszerzett kenőkésem. A Kenőkés! 4.) Életem első természetes alapú ételfestékje. Vízben kipróbált, gyönyörű! 16-án jön a tesztje. 5.) Habkártya. Főleg habcsókoknál éreztem hiányát illetve a leendő macaronjaim is sírtak utána. 6.) Igazából a 8-hoz tartozna, ugyan is a magazinhoz járt. Nagyon édes, belül is mintás macis szilikon forma. Ez kell szeptemberre, Levi szüinapjára. :) 7-8.) Szokásos magazinjaim. GoodFood alap, SütiVarázshoz pedig a forma miatt jutottam
|