Amerikai Almáspite

Elmondható, hogy nálunk mindig van süti. Nem minden nap sütök, de 2-3 naponta biztos. Előfordul, hogy nincs ötlet, hogy mit. Új sütire nincs igény, ne legyen sós, de még is valami ehető...na ilyenkor jön szinte mindig az Almás Pite. Igen, nagybetűvel ugyan is nálunk ez az igazi sláger. Gyakran még fújni kell az utolsó falatokat is. Egyenlőre nincs igazi pitesütőm, de gyümölcstorta formában készült is elfogy ;)
Tésztához
-
230 g liszt
-
140 g hideg vaj
-
90 g porcukor
-
2 tojássárga
-
citromlé
-
pár csepp vanília aroma
-
1 tk fahéj
Töltelékhez
-
2kg alma
-
fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió ugyan olyan arányban vagy mézeskalács keverék
-
cukor
-
rum és vanília aroma
-
keményítő
Egyéb
-
2 tojásfehérje
-
kis cukor
-
margarin a forma kikenéséhez
-
darált keksz vagy darált dió
-
liszt
A tészta hozzávalóit robotgéppel a lehető leggyorsabban összekeverem majd fóliába téve a hűtőbe rakom 1-2 órára (akkor jó ha nagyon hideg). Közben felteszem a tölteléket: felkockázom a megpucolt almát és annyi vizet teszek hozzá ami ellepi. Közben egy másik edényben fél dl vízben kikeverem a fűszereket, felforralom, majd a rotyogó almához öntöm. Átlátszóra párolom így az almát és kihűtöm teljesen.
A tésztát ketté veszem, lisztezett felületen kinyújtom majd az eőre kivajazott edénybe teszem (amit beszórunk keksszel vagy dióval) és ráhalmozom az almákat a lével együtt* majd visszakerül a hűtőbe amíg kinyújtjuk a másik tésztát. A pite tetejére formát vágunk vagy megszurkáljuk és megkenjük felvert tojásfehérjével (pici cukor kell bele).
Aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, de még nyers, akkor alufóliával letakarjuk.


|