Magazin Mustra I. rész.
Új sorozatot szeretnék indítani, ahol a hazai gasztro magazinokat veszem egy csokorba. Az utóbbi időszakban egyértelmű javulás mutatkozik, de akad még igen csak alsó határt feszengető alkotás. Most elsőként két újságot hoztam.
Sütivarázs névre hallgat az első. Idén jelent meg először, 20 részes. Az első bevezető rész 695Ft volt, a mostaniak már 1590Ft áron vásárolható meg kéthetente. Fényes, keményebb borítású, és nem a szokványos méretben készült el, egy-egy ajándék szilikon formával. 26 oldalnyi segítséget nyújt minden érdeklődőnek.
Őszintén, én nem veszem meg mindig. Ha még is, az csak azért történik, mert a benne szereplő formát veszem meg, és csak hozzá "jár" az újság. A receptek változóak. Többet kipróbáltam már, volt ami tényleg isteni, volt amit soha többet... Az újság legjobb pontja a képes segítség. Egy süteményt mindig bemutatnak készítés közben is, ez tényleg nagy segítség.
A leggyengébb pontja az ára. 26 oldalért számomra 1590Ft drága, így tényleg csak akkor érdemes megvenni, ha a benne szereplő formára szükségünk van.
GoodFood néven fut a külföldi mintára. 106 oldalt kapunk 662Ft-ért. Minden hónap utolsó péntekjén kerül az újságosokhoz. A fentivel szemben itt nem csak sütemények kerülnek bele, abból gyakran alig 5-6 recept van, de még így is csodás. Nagyon jó tippek és trükköket gyűjtenek össze mindig, nem beszélve az interjúkról. Számomra az egyik legjobb rész az adott tájak kulináris értékeinek bemutatása.
Az első számot még tavaly augusztusban vettem meg, de valahogy nem is emlékeztem rá...az áttörést a decemberi szám jelentette, azóta minden hónapban megveszem, el nem mulasztanám egyszer sem! Rengeteg finom recept van benne különböző diétákat segítve (cukor-glutén-tej gondokra külön, ahogy vegánra is!). A májusi szám eddig a favoritom, egyszerűen nem tudok betelni vele, gyakran veszem elő inspirálódni is, vagy csak a konyhai trükköket kilesni.
Mindent összevetve a Sütivarázs-t csak akkor ajánlom megvételre, ha a formába szeret bele az ember. Vele szembe a GoodFood-nak szerintem ott lenne a helye a konyhákban kötelezően.
Levente.
Az elmúlt két napban ha aludtam 5 órát, akkor sokat mondtam. Úgy alakult, hogy munka után kell tortát csinálnom, illetve kettőt. Annyi változott, hogy még is itthon voltam (de azért reggel bementem a munkába...), így nyugodtan készülhettem. Tökéletes piskóta receptre bukkantam, mind a két torta ugyan abból készült, az egyik kapcsos kör formában, másik laposabb tepsiben.
Az első amit bemutatnék az unokaöcsém névnapi tortája. Ugyan is Levente 28-án lesz majd. A kis tündér 10 hónapos és pontban 3 napos. Ma adtuk át, és bár nem ehetett még belőle nagyon tetszett neki. Örülök, hogy mire igazán értékelni fogja, és ehet majd, addigra egész jókat fogok csinálni. Ezzel is elégedett vagyok, nagyjából. :)
Az elmúlt két nap számomra az újdonságokból állt. Eleve fáradtan indultam neki az egésznek, ráadásul új recepteket próbáltam ki. Közben maradt piskóta, aminek mi a legjobb felhasználása? Hát Cake Pop! Életem első cake pop-ja, de biztos, hogy nem az utolsó. Mindenki örömmel fogadta, szerintem nagyon finom volt, ráadásul élveztem is. Itt sajnos nem tudok pontos adatot írni majd, mivel maradék felhasználás jegyében készült. Még jött hozzá, hogy szinte fóbiásan tartok a gyerekektől (egy cukrásznak pont jó, mi?) Levivel is eddig 6x találkoztam nagyjából. Amúgy is egy nyűgös baba aki az anyján/apján és anyukámon kívül nem igen marad meg senkinél. Ma viszont majdnem fél órát egyedül maradtam vele, és egy hangja nem volt. Áttört a jég.
Hazaérve pedig a chat-ben egy üzenet fogadott ami csak fokozta az izgalmakat. Légyszi szavazzatok majd rám a G-Portal Awards inspirációs blog kategóriában! Előre is köszönöm. ^^ Fenti kép első rólam a GP-n. Számtalan blogot vezettem, de itt tettem ki az elsőt magamról. Úgy gondolom, egy ilyen oldalhoz szükséges, hogy ne csak anonimként csináljam. És akkor mi maradt hátra? Hát a torta receptje!
Puding krémes torta
Hozzávalók
-
150g cukor + 60g a habba
-
260g liszt
-
2.5dl olaj és tej fele-fele arányban
-
3 tojás (M-es)
-
3/4 csomag sütőpor
-
1/2 kk só
-
1 csomag főzős csokoládé puding
-
100g étcsokoládé
-
1-1tk vanília aroma és rum aroma
-
1.5dl tej
-
1 csomag hab por
Elkészítése
A lisztet és a sütőport összeszitálom a sóval. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét a cukorral kemény habbá verem (amíg egy csúcs marad középen), a sárgáját az olajjal, tejjel, aromákkal és a cukorral összekeverem majd hozzáteszem a lisztes keveréket és addig verem kézi habverővel amíg ki nem fehéredik egy kicsit. A tojásfehérjét lassan adagolva hozzákeverjük óvatosan, hogy ne törjük össze. Kilisztezett, kivajazott formában aranybarnára sütjük (~40 perc)
A pudingot a leírás szerint megcsináljuk, csak közben beletesszük a csokoládét és felolvasztjuk benne. Amíg pihen és hűl, gyorsan felverjük a hab port a tejjel amíg meg nem keményedik, és a pudinggal összekeverjük. Ha a piskóta kihűlt ketté vágjuk majd megtöltjük vele, és megesszük. :)
"Zserbó" Cake Pop
Hozzávalók
-
Piskóta
-
Cukor
-
Darált dió
-
Sárgabarack lekvár
-
Rum aroma
-
Olvasztott csokoládé
-
Tej, ha szükséges
-
Saslik/nyalóka pálcika
-
Díszítők: ételfesték, kókuszreszelék, szóró cukor
Elkészítése
A piskótát morzsa állagra daráljuk majd a dióval összekeverjük. Felolvasztjuk a lekvárt és beleöntjük az aromát majd összekeverjük a dióval. Ha túl száraz lenne tehetünk hozzá tejet. Kemény masszát kell kapnunk. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle, amibe beleszúrjuk a pálcát (a pálcát előtte olvasztott csokiba mártjuk kb fél centire kétszer, az utolsó réteg még olvadt legyen mikor a golyóba nyomjuk!). Egy tepsit kibélelünk alufóliával majd belesorakoztatjuk a poppokat és letakarjuk szintén egy fóliával, majd könnyes búcsút veszünk tőlük a mélyhűtőbe vándorolva nagyjából 10 órára.
Felolvasztjuk a csokoládét, és mikor folyékony krém állagú kikészítjük a díszítő felszerelést. Elővesszük a poppokat és gyorsan dolgozunk! Egy evőkanállal kimerünk egy adag csokoládét, megforgatjuk benne az adott poppot majd díszítjük és az előre kitett helyre szúrjuk. Egyszerre a mélyhűtőből maximum 4-5db poppot vegyünk ki, ne puhuljanak fel. Ha kész az összes és már nem folyik a csoki hanem egész kemény, akkor hűtőbe téve várják a végzetüket. :)
Kész torta babaákkal és a cake pop-ok. A jobb oldalin egy egy betű volt(Levente) marcipánból.
Kis névnapi repcsis ajándék. :)
Vajkrémes máktorta(cukromentes).
Életem első szülinapi tortája. Mivel kicsit szét vagyok esve mostanában, nem a legtökéletesebb. Azt hittem van még egy hetem, és tegnap ért a villámcsapás, hogy nem, ma van a mamám szülinapja! Múlt hónapban volt egy fél mondata, hogy máktortát enne. Nekem sem kellett több, így kerítettem máktorta receptet. Mivel a papám cukorbeteg így a fondant borítás vagy marcipán kilőve (csak a virág az a tetején ami dísz), maradt a vajkrém. Simábbra akartam, de csak átütött a szélén, pedig kapott eleget... Élőben sokkal mentásabb színe volt, de itt is érdekes. Főleg, hogy kék ételfestéket használtam. :) Én dupla adag piskótát csináltam.
Torta
-
1.5 bögre cukormentes mák
-
1.5 bögre liszt
-
2 tojás
-
1 bögre glukon
-
1 bögre tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
fél zacskó sütőpor
Vajkrém
-
250g puha vaj (nem margarin!)
-
kék ételfesték
-
50g glukon
-
fél kk só
-
tej vagy tejszín igény szerint
Tortához a tojást a glukonnal habosra verjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Előre kivajazott formában készre sütjük (20-25 perc)
Vajkrémhez a hozzávalókat az ételfesték kivéteével egy erős robotgépbe tesszük és legalább 10 percig keverjük, de a 15 sem árt neki. Kezdetben darabos lesz majd szép lassan összeáll. Ha tortát vonjuk be, akkor csak 2 ek tej/tejszín ha tölteléknek használjuk, akkor többet is tehetünk bele. Mikor már kész, akkor cseppenként adagoljuk a folyékony ételfestéket. Mindig egy pici és megvárjuk míg az előzpt belekeveri.
Összeállítás: Kiválasztott tányérra tesszük a piskótát majd bevonjuk vajkrémmel. Ha két adag, akkor ráhelyezzük a következő piskótát és ekkor vonjuk be.
|