Almáspite - alma darabolása
Az almáspite a legegyszerűbb édesség. Legalább is szerintem. Illetve a piték. Ha van egy bomba biztos aap recepted, a töltelék már csak a fantáziádon múlik. A családban senki sem rajong a reszelt magyar almáspitéért, inkább az amerikai verzióért. Nem rég készült egy - erről jön egy képes - receptes poszt majd - ahol megörökítettem az alma darabolás fázisait. Remélem érthető. :)
Palacsinta mánia
Hello!
Jelentkezem megint. Nem tűntem ám el, sőt, egyre több és több cikk jut eszembe. A tanulási utam úgy néz ki változott kicsit. Eddig egy ingyenes szaksikolába mentem volna szeptembertő, azonban helyette egy cukrászképző magániskolába fogok menni. A döntés oka többek között; ösztöndíj lehetőség és küföldi munka lehetősége, ECDL vizsga lehetőség, angol tanulás. Gyakorlati helyeink közé tartozik a Gerbeaud és a Gundel is. Így arra jutottunk, hogy jobban megéri hosszú távon a befektetés. :)
Mikor nem dolgozom, mindig sütök valamit. Na jó, nem is sütök, hanem csinálok valami édességet, desszertet. Így teljes a nap számomra. Ma kérésre palacsintára esett a választásom. :) Mi két fajtát csinálunk átlagban. Sima lesütött majd megtöltött finomságok, vagy mlesütjük, megtöltjük és pudinggal leöntjük, és végül sütőbe tesszük kicsit. Ki ezt, ki azt szereti, így mindig változik éppen melyik készül. Ma az utóbbira került a voks.
Ebből az édességből hihetetlen mennyiséget tudunk elfogyasztani.
-
1 kg liszt
-
2-3 tojás
-
Szóda víz - Tej fele arányban
-
Só
Ez az alap receptünk. Ha vendégek jönnek van hogy duplázom, vagy néha a háromszorosát is sütöm. Bár nyáron nem vagyok oda a melegben főni, még is leggyakrabban ilyenkor kerül az asztalunkra.
Hozzátenném, hogy ma életembe először megégettem magam egy paacsintával. :D Egy letört darabka rám pattant miközben takarítottam a sütőt. Tehát a palacsinta sütés veszélyes játék! :D
A palacsinta nem mai étel. Már az ókori rómaiak is készítettek ilyet, kövön vagy bronz pajzson sütve. A folyékony tésztát serpenyőben sütjük, mely ízesítés szerint lehet édes vagy sós. Tálalási módban a három legjellegzetesebb a torta formára halmozás - ilyenkor szeleteljük -, feltekerése vagy négybe hajtása. Tölteléke és a tészta alapanyaga országonként változhat, de az alap mindenhol ugyan az: tojás, liszt, só, szódavíz vagy tej.
Forrás: kép & palacsinta
|