ízelitő.
...avagy mi várható holnap.
új külső.
Hello!
Eltünésem oka több helyen is kereshető, de minek? Itt vagyok, és ez a lényeg. :) Sütik gyűlnek rendesen.
Múlt héten a nevelőapukámnak nagyon rossz hangulata volt. Mármint tényleg nagyon rossz. Tudom, hogy szereti a sütiket, bár ezt nem gyakran hangoztatja, így egyértelmű volt, hogy az lesz. Három legyet ütöttem egy csapásra: Leteszteltem az egyik gasztro újság receptjét, kipróbáltam az új formámat és gyakoroltam a bevonást. Oh és persze jobb kedvre derítettem. Kell ennél több? :) Készült egy "Szerelem Torta" elnevezésű csokitortával és életem első brownie próbálkozásával. Egyébként az utóbbit követte egy másik. Arról kép nem született, de a receptet feteszem majd. :)
Alul egyébként a három új szerzeményem. Egy apró gyümölcstorta forma és két szilikon szív forma.
Palacsinta mánia
Hello!
Jelentkezem megint. Nem tűntem ám el, sőt, egyre több és több cikk jut eszembe. A tanulási utam úgy néz ki változott kicsit. Eddig egy ingyenes szaksikolába mentem volna szeptembertő, azonban helyette egy cukrászképző magániskolába fogok menni. A döntés oka többek között; ösztöndíj lehetőség és küföldi munka lehetősége, ECDL vizsga lehetőség, angol tanulás. Gyakorlati helyeink közé tartozik a Gerbeaud és a Gundel is. Így arra jutottunk, hogy jobban megéri hosszú távon a befektetés. :)
Mikor nem dolgozom, mindig sütök valamit. Na jó, nem is sütök, hanem csinálok valami édességet, desszertet. Így teljes a nap számomra. Ma kérésre palacsintára esett a választásom. :) Mi két fajtát csinálunk átlagban. Sima lesütött majd megtöltött finomságok, vagy mlesütjük, megtöltjük és pudinggal leöntjük, és végül sütőbe tesszük kicsit. Ki ezt, ki azt szereti, így mindig változik éppen melyik készül. Ma az utóbbira került a voks.
Ebből az édességből hihetetlen mennyiséget tudunk elfogyasztani.
-
1 kg liszt
-
2-3 tojás
-
Szóda víz - Tej fele arányban
-
Só
Ez az alap receptünk. Ha vendégek jönnek van hogy duplázom, vagy néha a háromszorosát is sütöm. Bár nyáron nem vagyok oda a melegben főni, még is leggyakrabban ilyenkor kerül az asztalunkra.
Hozzátenném, hogy ma életembe először megégettem magam egy paacsintával. :D Egy letört darabka rám pattant miközben takarítottam a sütőt. Tehát a palacsinta sütés veszélyes játék! :D
A palacsinta nem mai étel. Már az ókori rómaiak is készítettek ilyet, kövön vagy bronz pajzson sütve. A folyékony tésztát serpenyőben sütjük, mely ízesítés szerint lehet édes vagy sós. Tálalási módban a három legjellegzetesebb a torta formára halmozás - ilyenkor szeleteljük -, feltekerése vagy négybe hajtása. Tölteléke és a tészta alapanyaga országonként változhat, de az alap mindenhol ugyan az: tojás, liszt, só, szódavíz vagy tej.
Forrás: kép & palacsinta
2013 süti trendjei
BBC Food oldalán beharangozták az idei év trendjeit. Tavaly a macaron hódított, azonban mivel a listára nem került fel, úgy néz ki a csillaga leszállóban. Összesen öt sütemény kapott helyet a listán, bár igazából négynek mondható, lentebb kifejtem miért.
-
Mintás tészták, egyszerű külsők
Idei év slágerének tűnik, hogy a külső helyett -ami gyakran leegyszerűsített - a belsőt hangsúlyozzuk, és díszitsük. Könnyedén elkészíthető egy szív alak vagy pöttyök mondjuk, de vigyázni kell a mintákkal. Két vagy három színű tésztát használunk, és azokból jön létre. Ma már nem kell ezekhez E betűket ennünk. Van zöld teapor, kurkuma, céklapor és egyéb finomságok
-
Zebracsíkos torták
Ugyan olyan halmazállapotban lévő, két színű nyers tészta egymásra pakolása. Így nem is hangzik olyan izgalmasnak. A végeredmény! Egy gyerek zsúron biztos nyerő, de máshol is megállja a helyét ez a bohókás külsejű sütemény.
-
Pillecukor - Marshallow
Sajnos ebből az édességből kimaradok - máskor részletesen - azonban tény, hogy kevés édesebb látvány van mint a forrócsokiban úszkáló apró pillecukor darabok. Használhatjuk ízesítésre, dekorálásra, mártogathatjuk különféle szószokba vagy csak megsütjük. A fantáziánk itt is szárnyalhat.
-
Fánkok
Olajban kisütött farsangi édesség, vagy a rendőrök tízórai? Mindegy, idén bárhogy megjelenhet. Mázzal leborítva, sziruppal leöntve, hurkapálcikára felfűzve, toronyba építve...kalória bomba ami a gyermeteg lelkeket nyugtatgatja. :)
-
Eclair
Azért maradt a végére, mert ő igazából fánk, azonban még is úgy néz ki trend lesz belőle. Maga a sütemény égetett tészta, mint a képviselőfánk, amit hosszában töltünk meg valami különleges krémmel. Vannak akik csak natúr készítik, vagy mázzal vonva, színes csokoládé forgácsba forgatják...
Forrás: GoodFood Pinterest
|