Almáspite - alma darabolása
Az almáspite a legegyszerűbb édesség. Legalább is szerintem. Illetve a piték. Ha van egy bomba biztos aap recepted, a töltelék már csak a fantáziádon múlik. A családban senki sem rajong a reszelt magyar almáspitéért, inkább az amerikai verzióért. Nem rég készült egy - erről jön egy képes - receptes poszt majd - ahol megörökítettem az alma darabolás fázisait. Remélem érthető. :)
Egy "undorító" édesség: bögrés süti
Alapvetően undorodom a mikrótól és annak használatától. Ha tehetem mellőzöm is. Teát vízforralóval készítem, az ételeket edényben és tűzön melegítem újra. Egyre jobban terjed azonban a "mug cake" vagyis bögrés süti. A lényege, hogy 5 perc alatt megvan, és egy helyen lehet mindent összekeverni. És itt jön a csavar és a leleplezés.
Ez a fajta ugyan is nem más, mint a sima kevert tésztás süti. Sütheted kuglóf formában, muffinnak vagy bögrében. Sőt "egészségesebb" bögrés sütit készíthetsz a sütőben is.
Ha bekapcsolod előre, mielőtt elkezded összekavarni a hozzávalókat akkor 10 perc alatt ugyan úgy kész is lesz.
#1: karamellás 2#: nutellás 3#: borsmentás #4: fahéjas
képek: pinterest
új lakhelyem: a konyha
Üdv konyhamanók!
Tegnap feltettem egy kérdést itt. Igazából egy csöppet becsapós, mivel semmilyen italt nem csináltam, kivételesen.
Az első képen Ana Pavlova található, orosz balettos. Országa egyik leghíresebb táncosa volt, majd világ szerte ismertté vált. Róla nevezték el az orosz Pavlova tortát, amit hívhatunk akár a tojásfehérjék temetőjének is, ugyan is, ez a fő alapanyaga a süteménynek.
Pavlova-alapok kisülés után :)
Maga a sütemény két hatalmas, krémes belsejű habcsóból, tejszín krémből és valamilyen gyümölcsből áll. Ez az alap, ezt lehet igény szerint variálni. :) Én elsőnek egy sima alapon csücsüő epres változatot készítettem. Be kell vallanom valamit, amennyire ijesztő sütemény annyira egyszerű is! Minden attól függ, hogy kell egy hihetetlen erős robotgép.
Habcsókhoz.
-
6 tojásfehérje
-
11 ek púpozott cukor
-
1 tk ecet
-
fél narancs leve (közepes)
Krémhez.
-
2.5 dl habtejszín
-
5 ek cukor
-
eper ízlés szerint
Öntet.
-
1 dl víz
-
5 ek cukor
-
maréknyi eper
Elkészítése.
-
Előmelegítjük a sütőt maximumra.
-
Tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni amíg ki nem fehéredik, majd lassan hozzáadjuk kanalanként a cukrot. Mikor egyneművé válik, beleöntjük az ecetet, majd kanalanként a narancslevet. Addig verjük míg a tálat fejjel lefelé fordítva meg sem mozdul. (Ha puább lesz a krém kapsz a végén egy tepsi habcsókot)
-
Sütőpapírra kanalazzuk a krémet két halomba. Nem valószínű, hoyg elsőre sikerül formát adni neki, nem is ez a lényeg. Visszavesszük a sütőt közepes lángra/hőfokra és betoljuk a habcsók alapokat. 1-1.5 órát szárítjuk így, majd lekapcsolt sütőben még 10 percig pihentetjük. Akkor jó, ha kívül kemény - és betöredezett, belül pedig krémes.
-
A krém hozzávalóit habosra verjük majd félretesszük.
-
Feltesszük az öntethez a vizet és benne a cukrot forrni. Mikor már az egész habzik és alig fél ujjnyi marad vossza (a víz elpárolog) lezárjuk, és belekeverjük a felezett epreket. Ha kihült összetörjük villával az epreket amennyire csak lehet.
-
Összeállítás: Fogjuk az egyik tortalapot majd a közepére kanalazzuk a krémet és megszorjuk eperrel. Rátesszük a következő lapot és megint teszünk rá krémet majd epret. Öntetet csak a tányérra, a szeletekre öntjük.
Ez a süti összeállítva nem állhat sokat, mivel a hab krém átáztatja a habcsókot, és pnt a ropogóssága tűnik el.
Még készült egy briós, aminek a receptjét holnap teszem közzé, ahogy hamarosan az epres zabpehely kekszet is. A nap fénypontja pedig, hogy végre összepakoltam a szekrényt - ami már jó ideje várt a felavatásra - és bepakoltam a dolgaim.
|