"Csak saját felelősségedre nézz át a női munkatársakon. Te fogsz veszíteni."
Hello Kedves! Az oldal egy cukrász tanuló szárnyprobálgatásait hivatott bemutatni. Nem OKJ-s képzésen veszek részt, hanem "rendes" szakképzésen. Gyakorlati helyem pedig egy öt csillagos szálloda, ahol nagyon jól érzem magam. :).
Receptektől kezdve lesznek itt tippek-ötletek, vagyis minden, ami engem is érdekel a konyhában. Jó nézelődést:
"Mi az, amit nagyon nem bírok a konyhában? Amitől robbanok? A hazugság. A szakács elronthatja a fésűkagylót, elronthatja a marhaszeletet, elronthatja a rombuszhalat. De nem hazudhat róla. Attól nagyon kiakadok. Nem azért, mert hazudik nekem – a vendégnek is hazudik, és azt nem tűröm."
Alapvető szabályokat tartsuk be. Csak olyat írj le, amihez az arcod is vállalnád személyes beszélgetés alatt. Káromkodhatsz, de nem szavazok senkire, és ne hírdess.
My Lovers
Aki barátokat fogad és nem fordít személyesen gondot a nekik készítendő ételre, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.
Számomra az etalon. A zseni. Az Igazi. Vannak még tehetségek, akiket követek, de egy rész, és az ember megérti a szerelmet. Imádlak Amy.
Mi az, amit az emberek a leggyakrabban el szoktak rontani otthon sütés közben? Mik a típushibák?
„Amikor a szakácskönyvemet írtam, otthon csináltam az egészet, nem a cukrászdában. Úgy éreztem, hogy csalás lenne, ha a cukrászdában csinálnám, és ezúton is csókoltatok mindenkit, aki otthon süt, mert annyival nehezebb dolguk van, mint egy cukrászdában. Rájöttem, hogy az otthoni sütőm, ha azt írja, hogy 200 fok, akkor igazából 190. [sajnos az eltérés mértéke és iránya minden sütőnél más, ezt az adatot ne vonatkoztassák a sajátjukra. a szerk] Meg kell tanulni a sütőt kalibrálni, hogy tényleg a megfelelő hőmérséklet legyen benne.
És csak a középső polcon lehet sütni, mert fent megég a teteje, alul meg megég az alja. Úgyhogy, ha az ember kekszeket süt, adagonként kell csinálni. És még egy dolog, amit az emberek gyakran elrontanak, amikor otthon sütnek: kell hagyni a tortát kihűlni, mielőtt rátesszük a mázat. Ezt a feleségem meg gyerekek folyton elrontják, mert kiveszik a sütőből a tortát, és rögtön be akarják vonni. Pedig nem, előbb meg kell várni, hogy kihűljön.
A díszítés, főleg ha az ember bevonót használ, 90%-ban az eszközökön múlik. A műsorban is látszik, hogy mindig ugyanazokhoz az eszközökhöz nyúlunk vissza, mert ezekkel sokkal könnyebb díszíteni. Szóval minél jobb eszközei vannak az embernek, és minél tapasztaltabban használja őket, annál jobbak lesznek a tortái.”
Van jópár híres olasz édesség, mint például a tiramisú, a fagylalt vagy a panettone, de ezek közül egyik sem torta. Az olasz konyha nem igazán jelenik meg a műsorban látható tortákban. Ön otthon fogyaszt olasz ételeket is?
„Nagyon büszkék vagyunk az olasz származásunkra. Ha az ember amerikai-olasz családban nő fel, az ételeket és a hagyományokat nagy részben meghatározza a hely. Például a feleségem vasárnapra paradicsomszószt csinált fasírttal. És minden vasárnap ezt főzi. A desszertet pedig a cukrászdából hozzuk. Szeretjük az olasz konyhát és az olasz desszerteket is. De sose hagyjuk ki egyiket a másik miatt.”
Mi a fő különbség az amerikai és az európai édességek stílusa között?
„Gyakran azt látom az európai tortákon, hogy valamivel meg vannak töltve, például rummal vagy más alkohollal, valami folyékonnyal. Piskótatésztát sütnek, ami kicsit szárazabb, de aztán beáztatják. Az amerikai torták kicsit sűrűbbek és nehezebbek, viszont nincsenek beáztatva. De végeredményben az európai torták a kevésbé szárazak.
Amiben nincs kalória, annak általában nincs ugyanolyan íze, ez a tapasztalatom. És a mesterséges ízesítők sem igazán tesznek jót az embernek, úgyhogy az a vége, hogy az ember a hízlaló étel helyett olyat fogyaszt, ami rosszat tesz. Én azt mondom, hogy az ember süssön a hizlaló hozzávalókkal, de ne két adagot egyen, hanem csak egyet. Vágjon vékonyabb szeletet.”
Mit ajánl italnak egy szelet tortához? Mi az, amit a legjobb inni édesség mellé?
„Valószínűleg valami jó desszertbor, talán moscato. Az nagyon jól megy egy szelet tortához. Vagy például egy kis Irish Cream egy csésze kávéban.”
Elmondható, hogy nálunk mindig van süti. Nem minden nap sütök, de 2-3 naponta biztos. Előfordul, hogy nincs ötlet, hogy mit. Új sütire nincs igény, ne legyen sós, de még is valami ehető...na ilyenkor jön szinte mindig az Almás Pite. Igen, nagybetűvel ugyan is nálunk ez az igazi sláger. Gyakran még fújni kell az utolsó falatokat is. Egyenlőre nincs igazi pitesütőm, de gyümölcstorta formában készült is elfogy ;)
Tésztához
230 g liszt
140 g hideg vaj
90 g porcukor
2 tojássárga
citromlé
pár csepp vanília aroma
1 tk fahéj
Töltelékhez
2kg alma
fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió ugyan olyan arányban vagy mézeskalács keverék
cukor
rum és vanília aroma
keményítő
Egyéb
2 tojásfehérje
kis cukor
margarin a forma kikenéséhez
darált keksz vagy darált dió
liszt
A tészta hozzávalóit robotgéppel a lehető leggyorsabban összekeverem majd fóliába téve a hűtőbe rakom 1-2 órára (akkor jó ha nagyon hideg). Közben felteszem a tölteléket: felkockázom a megpucolt almát és annyi vizet teszek hozzá ami ellepi. Közben egy másik edényben fél dl vízben kikeverem a fűszereket, felforralom, majd a rotyogó almához öntöm. Átlátszóra párolom így az almát és kihűtöm teljesen.
A tésztát ketté veszem, lisztezett felületen kinyújtom majd az eőre kivajazott edénybe teszem (amit beszórunk keksszel vagy dióval) és ráhalmozom az almákat a lével együtt* majd visszakerül a hűtőbe amíg kinyújtjuk a másik tésztát. A pite tetejére formát vágunk vagy megszurkáljuk és megkenjük felvert tojásfehérjével (pici cukor kell bele).
Aranybarnára sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, de még nyers, akkor alufóliával letakarjuk.
No, design után úgy gondoltam ideje egy kis összegzésnek. Ezek után már tényleg rendes frissítés jön! Összetorlódtak a dolgaim, de a konyha így sem pihent, igazából a sütőnek esélye sincs pihenni, egyfolytában megy.
A munkát még nem hagytam ott, tehát 12 órázok, bár nem minden nap. Eddig volt wifi, most sajnos nincs...tehát napi 1.5-2 könyvet kivégzek. :) Most beviszem majd az összes újságot amit emúlt odőszakban összegyűjtöttem, és újra átnyálazom.
Az iskola a mai - izé, tegnapi - nap alkalmával sínbe ért. Eredetileg csak megnézni mentünk az iskolát, de be is iratkoztam. Tehát szeptembertől hivatalosan is ráépek a cukrászok rögös útjára. :) Ahogy az elején elregéltem, mindig fogok erről írni. Egy hétig suli lesz, utána egy hétig gyakorlati hely (gyakszi). Az, hogy hol leszek, még nem tudni, majd augusztusban kiderül.
Elsőnek úgy néz ki, hogy a tankönyveket kell megvenni meg a gyakorlati ruhánkat. Mostani kiadásra olyan 40-50 000-re számolunk.
Süti is úgye megy. Amik most várnak legépelésre (bár sajnos nem mindegyikről van kép): Amerikai Almáspite, Pudingos- fehércsokis keksz, Máktorta, Brownie.
Nem tűntem ám el, itt vagyok. :) Kicsit összejött minden, de mostantól megint leszek rendszeresen. Elsőnek egy új külsőt hoztam. A neve anyumtól származik, valamelyik nap közölte, hogy ha cukrászdát nyitok legyen "Muffin Lányok". Rózsaszínes, csajos, cupcake-s. :) ZariteCake-s :D