Egy szelet sütemény: aggodalom a köbön
Lassan jegyzetelem a kipróbált, és pubikálásra érdemes recepteket, azonban valahogy soha sem jutok ide. Tegnap szétszedtük a nagyszobánkat és kifestettük, ami magában is vicces, egy közel 8 éves tapétát újradesteni, ami már simán is hólyagos. Persze menet közben elfogy ez, eltörik az...de az egész jó hangulatban telt. Sajnos a saját, önző célomat nem érte el: nem terelte e a figyelmemet a mai napról. Egész este szinte álmatlanul hánykolódtam, majd felébredtem, hogy sütnöm kell. Nem éreztem a helyem. Jó szakmát választottam? Az iskola? Akkor biztos a gyakorati hellyel van a baj...de létezik olyan, hogy az ember egész életében boldog, a munkája közben is? Hogy azzal keresheti a kenyérre vallót, amitől boldog?
Hajnalban kész lettem. Kihűlt, kiszedtem a formából. A pillecukor nem vállt be. Marad továbbra is díszitésnek. Több tojástól sem lesz finomabb a kuglóf - ami citromos muffinnak készült eredetileg. Még is életem egyik legfinomabb süteménye lett. Benne volt minden aggódásom és feszültségem, majd ahogy kivettem a gőzölgő formát, tudtam. Jó szakma. És igen, kereshetek vele pénzt, ha szeretem. Nem ördögtől való dolog ez...
Megyek, készülnöm kell. Háromnegyed 11-kor a hotelben kell lennem. Ideje megismernem a főnökömet. Ideje beszereznem a cipőmet.
Vigyázz világ, jövök!
Magyarország tortája
A milotai mézes grillázstora lett Magyarország tortája az idén. A mézes süteményt a budapesti Major Cukrászda készítette. A tortát augusztus 19-én és 20-án lehet majd megkóstolni a Magyar Ízek utcája rendezvényen, és később az ország számos cukrászdájában is kapható lesz.
A nyertes sütiben kétféle krém található: egy pralinés és egy mézes réteg, ezeket pedig egy ropogós, diós-grillázsos réteg választja el. Minden tortához 30 dkg diót használnak fel.
Az ország tortáján kívül az ország cukormentes tortáját is megválasztották, ez a ribizlihabos-almás réteges lett. Ezt Nádori László, a Nádori Cukrászda aranykoszorús mestere készítette. Itt a verseny jóval szigorúbb szabályok szerint zajlott: a hozzávalókat a cukorbetegeket segítő Egy Csepp Figyelem Alapítvány által összeállított listából kellett kiválasztani. Ezt a listát a Dietetikusok Országos Szövetsége is ellenőrizte.
A ribizlihabos sütemény minden kívánalmat teljesít: sem cukrot, sem fehér lisztet, sem adalékanyagot vagy mesterséges édesítőszert nem tartalmaz, a szénhidráttartalma pedig nagyon alacsony. Egy szelet 130 kalória.
Az ország tortája tulajdonképpen Magyarország születésnapi tortája. Ilyen süteményt 2007 óta választanak, a tavalyi versenyt Pintér László szabolcsi almás máktortája nyerte.
Cukormentes torta-verseny tavaly óta létezik, ezzel is felhívva a figyelmet az egészségmegőrzésre és a cukorbetegség veszélyeire. 2012-ben Zila László „almatorta egressel” nevű kreációja győzött.
Karácsony Doboz
139 nap van karácsonyig pontosan, így elérkezett az újabb írás ideje. Már a bevezető írásban boncolgattam a takarékosság előnyeit. Tavaly kicsiben már csináltam, idén viszont nagyobb a célkitűzésem: csak a romlandó alapanyagokat (tej, tojás, vaj[és remélhetőleg nem margarin!], élesztő) veszem meg decemberben, ha mindne összejön. Minden más, már otthon fog várni a Karácsonyi Dobozban.
Még is, hogyan lehetséges ez?
Átgondolás, rendszerezés és Felkészülés! Csak is így. Tudnod kell, hogy mit akarsz sütni, készülnöd kell b) verziókra is, illetve a próbasütéseket vagy esetleges problémákat is bele kell számolnod, és számolnod kell azzal is, hogy hányan lesztek + egy két beeső vendég.
Gyakran elkövetett hiba...
...hogy nem olvassák végig az emberek a receptet. A hozzávalóknál két tojást írnak, azonban a leírásnál már szerepel plusz egy, amivel le kell kenni a süteményt, tehát rögtön három kell (így a mi listánkra 3 kerüljön fel legalább!). Másik probléma az adagok szoktak lenni. Akik nagyobb családra főznek, nagyobbra méretezve teszik fel a receptet, így egy öt tagú családhoz elegendő bejgli nem kell két emberre, és fordítva.
Listaírás szabályai
Első, és legfontosabb: A lista legjobb helye NÁLAD van! Mit ér egy gyönyörűen kidekorált, megírt cetli, ha az asztalodban csücsül? Na ugye, hogy semmit. A bevásárlási listáknál ugyan ez a probléma, sokan megírják, majd nem viszik magukkal.
Nem szabály, de segítség, ha próbálsz kategóriákra szedve dolgozni. A mappádba próbáld tematikusan lefűzni a recepteket. Például sütés nélküli, előre elkészíthető, frissen jó.
Ezeken beül is lehet akár idő szerint csoportosítani, hiszen egy torta frissen jó, de több órát is lehet vele szöszmötölni.
A listán jó, ha logika szerint írod fel. Egy helyre menjen a nehéz árú (liszt, cukor, porcukor, rizs ... stb), aztán a tejtermékek, desszert rész és így tovább.
Az első listád legyen a mappádban és mindig a pontos tömeget írd fel, amennyi kell az adott sütihez. A kalkuláltat a "végleges" listára kell felírni majd, szeptember - október környékén. Addig csak adat gyűjtés illetve jegyzetelés van.
Ne felejts el egy egyebek részt készíteni! Ide kerüljön a süteményekhez való kiegészítők. Csomagoló papír, nyomtatáshoz sablonok (mennyit kell, ár) vagy ragasztó.
Házi Feladat
Szükséged lesz: Gyűrűs dossziét bugyikkal, tollak, alkoholos filc és A4-es
Feladat: Kezd el összeszedni a karácsonyra váró receptjeidet. Amik tetszenek írd fel egy lapra és tedd be a dossziéba.
Cukrász helyzet
Elég rég jelentkeztem, már csak azért is, mert volt egy hosszú várós időszak. Kézhez kaptam a levelet július 2-án, és egy hónap múlva mehettem, augusztus 1-én beiratkozni. Szerencsémre mindenem megvolt, csak egy friss tüdőszűrőért kellett elmennem.
Jó három órát voltunk. Összesen 17-18 osztálytárssal leszek, csoportokra bontva. Ez főleg az angoltól dől majd el, hogy ki hova kerül. Felpróbáltuk a gyakorlati ruhánkat (tipikus :D majd ha megkapjuk, lefényképezem), még cipőt kell hozzá szereznem. Én feketét szeretnék, de ez elválig majd a gyakorlati helyemtől is. Volt orvosi vizsgálat, interjú illetve kötetlen beszélgetés is.
Aztán tegnap befutott a körlevél, megjöttek a gyakorlati helyek. Ehhez tudni kell, hogy bár mindegyik nagyon tetszett, kettő kiemelt jelöltem volt. Az élet furcsa fintora, hogy egyiket sem kaptam meg, sőt! Olyan hotelbe lettem beosztva, ami nem is volt a gyakorlati helyek listáján, viszont pont szomszédos az egyik jelöltemmel.
13-án megyek majd bemutatkozni, már most gyomorgörcsöm van. Kezdetben nagyon ideges voltam, hogy nem jött be egyik vágyam sem, viszont most már tudom, hogy jó lesz ez is. Olyan, mint ami mellette van, a hely is így ugyan az az utca...tehát tökéletes :)
Linkekben:
Le Meridien hotelbe kerültem végül, Kempinski hotel mellett van, ahová szerettem volna menni, illetve a másik és a lista egyetlen cukrászdája a Gerbeaud. A papám a Gundel-ben volt cukrász, apukám az iskola részében oktatott. Én pedig még mindig a Gödöllői Szakképző Magániskolában tanulok majd. :) A képen fent a gakorlati helyem van, forrásuk a google.
Gép gondok.
Tegnap előtt beiratkoztam. Vicces volt az gész helyzet, de erről később fogok írni. Van már két recept fényképpel, friss ötletek...akkor miért is nincs friss? Meghalt a gépem. Most már nagyjából magához tért, azonban net még mindig nincs rajta.
|