7 ok, hogy ne legyél cukrász
1. Tanulóévek: A tanulóévek egy cukrász számára elengedhetetlenül fontosak. Viszont arra senki ne számítson, hogy bemész a cukrászdába és mindjárt a díszítő poszton találod magad. Kezdetben tojást törsz, mosogatsz és Te leszel a cukrászda Danija – kihordDani, behorDani -. Ha esetleg szerencséd van, akkor néha láthatsz pár komolyabb munkaműveletet is. De ha szeretnéd ezt csinálni, ki tudod vívni magadnak a helyet, még tanulóként is.
2. Betegség: Egy cukrász nem lehet beteg. Nem létezik megfázás, láz, fáj a fejem, hasmenés stb. kifogás. Amíg van két kezed, van két lábad, addig dolgozni kell. Ha egy napot is otthon maradhatsz, azt becsüld meg jól és jegyezd is meg.
3. Munkaidő: A cukrász nem napi 8 órát dolgozik. Hanem 12-15 óra között. Havi 20-25 munkanapra számíts. Igen elsőre kicsit ijesztőnek tűnik, de talán még ez a legjobban megszokható dolog. A munka csak akkor ér véget, ha minden feladat el van végezve. Ha esetleg bejön még egy rendelés? Meg kell csinálni! Van olyan időszak, amikor a napot nem látod. Reggel mikor elmész még sötét van, este mikor hazaérsz már sötét van.
6+1 ok, hogy miért legyél cukrász
1. Élet: Hogy pontosan mire is gondolok az élet szó alatt? Aki cukrász az nem szakmát választott magának, hanem életet. Egy olyan életet, amiben minden benne van. Öröm, bánat, veszekedés, béke, szenvedély és még lehetne sorolni hosszasan. Ez egy olyan tartalmakkal teli szakma, amelyet az ember szívesen mesél majd el, akár egy tanítványának is.
2. Tanítási lehetőség: Biztosan minden cukrász emlékszik arra az emberre, aki a gyakorlati helyén megtanította a szakma fortélyait. Hogy trendin fogalmazzak, mindenki emlékszik a mentorára. Ő volt azaz ember, aki nem meglátta, hogy bennünk van az X, hanem addig tanított minket, amíg mi meg nem találtuk saját magunkban. Viszont az idő múlásával eljön az az idő, amikor mi fogjuk ugyanezt átélni és annál szebb érzés nem sok van egy cukrász számára, amikor a tanulója büszkén újságolja, hogy az én mesterem volt a legjobb.
Ha érdekel a többi ok, akkor kattints a bővebb feliratra!
|