6+1 ok, hogy miért legyél cukrász
1. Élet: Hogy pontosan mire is gondolok az élet szó alatt? Aki cukrász az nem szakmát választott magának, hanem életet. Egy olyan életet, amiben minden benne van. Öröm, bánat, veszekedés, béke, szenvedély és még lehetne sorolni hosszasan. Ez egy olyan tartalmakkal teli szakma, amelyet az ember szívesen mesél majd el, akár egy tanítványának is.
2. Tanítási lehetőség: Biztosan minden cukrász emlékszik arra az emberre, aki a gyakorlati helyén megtanította a szakma fortélyait. Hogy trendin fogalmazzak, mindenki emlékszik a mentorára. Ő volt azaz ember, aki nem meglátta, hogy bennünk van az X, hanem addig tanított minket, amíg mi meg nem találtuk saját magunkban. Viszont az idő múlásával eljön az az idő, amikor mi fogjuk ugyanezt átélni és annál szebb érzés nem sok van egy cukrász számára, amikor a tanulója büszkén újságolja, hogy az én mesterem volt a legjobb.
Ha érdekel a többi ok, akkor kattints a bővebb feliratra!
(foto: BeatrixHorváth-Gallai/Flickr)
3. Folyamatos innovációk: Ez igazából minden szakmáról elmondható. De a cukrász szakma mégis kicsit más. Itt jobban az emberek előtt zajlanak a megújulási folyamatok. Ugyanis itt a tesztalany nem más, mint a vendég. A jó cukrászok folyamatosan képzik magukat. Fejlesztik az üzletüket, és ami a legfontosabb saját magukat. Egy olyan cukrász, akinek a kezében egyedi tudás rejtőzik, hihetetlen csodákra lehet képes. A csodákra pedig kíváncsiak az emberek.
4. Egyediség: Ez értelemszerűen a folyamatos megújulásnak köszönhető. Az emberek nem úgy választanak cukrászdát, hogy menjünk el oda, mert finom az almáspite, hanem tudod mikor itt voltunk, olyan különleges tömör gyönyört ettem, hogy még mindig megremeg a lábam, ha rá gondolok. Na, aki ilyen dolgokat képes, elérni az emberekben Ő egyedi. Az pedig nagyon jó dolog, ha valaki kilóg a többi ember közül.
5. Elismerés: Itt lehet gondolni több dologra is. Első a fizetés. Egy megbecsült, jó szaktudású, megbízható cukrászt, így is elismerik. A másik, a szakma elismerése. Egyre több színvonalas verseny van, amin a cukrászok összemérhetik tudásukat. Igaz, hogy nem ad teljes képet a tudásról, de egy-egy nívósabb díj elnyerése, már a szakma megbecsülését is eredményezi. Akit pedig a szakma is elismer, Ő már valamit letett az asztalra. Persze, a legnagyobb és legfontosabb verseny az üzletben zajlik.
6. Boldogság: Talán a legszebb indok, hogy miért is legyen valaki cukrász. Egy születésnap, vagy esküvő netalántán csak egy szelet sütemény hatalmas boldogságot tud okozni. Sajnos elmondható, hogy nagyon sok ember jár SAMSEM nadrágban ( nincs egy vaSAM SEM.) Ennek következményeképp, pedig a cukrászdába járás presztízse is felértékelődött. Ma már sokaknak luxusnak számít, ha elmegy enni egy süteményt, de ebből kifolyólag még nagyobb boldogság lesz neki, mert végre ismét megtehette. Ha csak egy kevés időre is, de elfelejti a problémákat, csak az ízek harmóniájának fogja átadni magát. Ehhez viszont mi kellünk. Mi tudjuk részben megalapozni az emberek boldogságát. Biztos sok cukrászt tölt el jóérzéssel, mikor látja, hogy igen miattam lett boldogabb valaki.
(foto: WorldSkills UK/Flickr)
6+1. Hogy miért plussz egy? A+1 az előzöek összessége. Igazából a cukrász szakmában nem lehet kiemelni, hogy miért szeretnél az lenni és miért is jó annak lenni. Egy életérzés, egy olyan világ aminek a szele ha kicsit is megérint nincs visszaút. Attól a perctől kezdve csak egy dolog motivál. Hogy cukrász lehess. Szeretni fogod a hajtást, szeretni fogod a munkát, a vele járó stresszt, ez fog boldoggá tenni. Tény, hogy megvannak a maga árnyoldalai is, mint minden szakmának. Akit pedig eltántorítanak az akadályok jobb, ha tényleg másik szakma után néz. Ez a szakma egy csodálatos világ, ahol mi alkotjuk meg a boldogság egy formáját.
Ez a két írás egy kis bepillantás akar lenni, amely segítségével egy laikus ember is belelát a cukrász szakma világába.
Köszönet: http://www.netdesszert.hu
|