Otthoni sütés - problémák.
Ehhez az irományhoz anyukám adta az ötletet. Csinált brownie-t meglepetésből, de csak a panaszáradat jött utána; nem olyan lett. Kiszáradt a tészta, és így egy kemény, száraz piskótát emeltünk ki a sütőből. Azt mondta, az én receptemet követte. Furcsa volt, hiszen én abból dolgozva kettőt már csináltam, jó lett. Ekkor fogtam gyanút és kezdtem kérdezgetni.
"- Mennyi tojást tettél bele?
- Egy egészet. Meg volt egy kis fehérje a hűtőben.
- Ühüm. De hát három kell bele...
- Az sok lett volna.
- Mennyi csokit?
- Egy táblát.
- De ez tej csoki. És amúgy is. Kettő kellett volna.
- Tudom, de nem volt itthon. Ahogy vaj sem...
- ... és ezért tettél bele margarint, mi?"
Többször hallottam már azt, hogy nem sikerül egy sütemény, pedig a is cukrász/szakács pontosan követte a receptet. Csak az egy evőkanál Cointreau-t lecserélte fél narancslére, a barnacukrot sima porcukorra... tehát igazából a sütemény lelkét cserélik le. Sok esetben ez megtehető és az alapanyagok kicserélhetőek. A málna áfonyára, a sima cukor barnacukorra...azonban el kell fogadni, hogy minden változtatással messzebb kerül az eredeti sütitől. Sok esetben a recepteknél ha interneten találjuk, olvasható komment is. Nem árt ezeket is átfutni, mivel előfordulhat, hogy elgépelte a recept írója, vagy valami nem stimmel vele, és ezek ott leszoktak lepleződni.
Personal Time #1.
Nos, mindent korán kezdek el, hátha így idén meg tudom őrizni a rendezettségemet. :) A "Personal Time" nevű rovatot igazából csak szeptembertől akartam elindítani, hogy az iskolával együtt menjen, azonban úgy döntöttem jobb ebbe is belerázódni. Többnyire a cukrász dolgaimról lesz szó, személyes oldalról, illetve egy kis magánélet is talán.
Hogy mi is indított el, még is a júliusi kezdésnél? Hogy megkaptam az iskolai értesítőm! :) Hihetetlenül örülök neki. Azt mondták júliusban valamikor. Na én elseje óta gyomorgörccsel vártam a levelet, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar meg is jön. Elő-szülinapi ajándék. :) Amit most tudok, az az, hogy augusztus elsején mennem kell majd egy teszt(angol) írós napra. Méretet vesznek a ruhánkhoz, megbeszéljük a pontos adatokat, illetve a gyakorlati helyek is kiosztásra kerülnek elméletileg. Azt már tudjuk, hogy hivatalosan a lakóhelyhez legközelebb esőt kapjuk, viszont van olyan cukrászda ahonnan jönnek, és kiválasztanak embereket,
Leendő iskolám: Gödöllői Szakképző Magániskola
Egy pár szó erről az egészről. Mikor sulit kezdtem nézni, volt pár feltételem illetve elvárásom. Nem akartam a világ végére utazni, illetve mivel az első szakmám, ingyenest szerettem volna. Ha már lehet, miért is ne? Elsőnek így a Derégelyvár Szakközépiskola volt. Ingyenes lett volna nekem és alig 20 perc. Viszont az OKJ kavarodása miatt talán július végén-augusztus elején lehetett volna jelentkezni, ráadásul telefonon azt mondták, a gyakorlati helyet nekünk kell szerezni.
Mivel a gyakorlati helyet beleírhatjuk az önéletrajzunkba, ezért - számomra - fontos volt, hogy olyan legyen, ami tényleg jó. Ezek után akadtam rá a GSZM-re, ami végül is egyetlen egy kritériumnak felelt meg: jó gyakorlati helyei vannak. Közel másfél órára van tőlem, és fizetős is. Így ez fontos döntés volt. Sokáig rágódtunk a családdal, néztünk utána, még is mellette döntöttünk, amit még mindig nem bánok.
Elő-Advent?
Bizonyára sok embert megdöbbentettem a címmel, azonban ez az igazi titka. Minél hamarabb kezdesz hozzá az előkészületekhez, annál olcsóbban fogsz kijönni decemberben. Tehát időt és pénzt spórolhatsz itt, ami mint diáknak/otthonról éppen elköltözőnek/válságban szenvedőnek jól jöhet, illetve amúgy is.
A hajrában majd (utolsó három hónap) lehetőségeimhez mérten próbálok több ajándékozási ötletet is hozni, hogy legyen időtök bőven válogatni belőle.
Miért is jó ennyire korán elkezdeni a készülődést?
Sok embernek a karácsony vagy csak nyűgöt jelent, vagy egy (kellemesebb) időszakot az életben. Én úgy gondolok rá, mint egy „életérzés”. Élvezem a nyarat, a tavaszt, illetve minden percet, de az egész évre szinte elő-előkészületként gondolok, ami adventben végződik, és végül eljön a karácsony. Szép lassan indul a dolog, március környékén üti fel elsőnek a fejét, és egyre sűrűbben történik mind ez. Szeptember környékén azonban már megállíthatatlanul robog a Karácsony Expressz. :) Úgy figyeltem meg eddig, hogy a legtöbben azért halasztják el a készülődést és a rágondolást is, mert nyűgnek érzik. Pedig ez előre tervezéssel elkerülhető, garantálom! Ha velem dolgozol majd, nem lesz olyan, hogy Szenteste kell ajándékot csomagolnod, vagy pedig nincs ötleted beeső vendégnek. Mindenre fel leszel készülve, a szüleidnek (ha otthon élsz) is be tudsz segíteni, ha ez eddig vita forrása lett volna, illetve ha már külön bontogatod a szárnyaidat, akkor pedig tényleg szükséged lesz egy kis útmutatásra, ha már most görcsbe rándul a gyomrod az ünnepekre gondolva.
Milyen gyakran lesz cikk? Mik várhatók?
Egyelőre talán kéthetente-havonta, azonban közeledve az év vége felé, lesz, hogy naponta is posztolni fogok. Mivel idén kezdem az iskolát, így az időm is közre fog játszani, hogy milyen sűrűn tudok írni. Azonban decemberben szerintem már kétnaponta biztosan.
Mivel jó ideje nem veszek ajándékokat, csak készítek, főleg ilyenekről fogok leírást step-by-step képeket is csinálni, javarészüket én is ajándéknak készítem. Néha megpróbálok majd azonban „vásárolható” ajándékok csomagokat is hozni, hogyha valaki nem kézműveskedne, akkor is legyen ötlete.
Főleg sütemények, pácok, sók, cukrok, teák lesznek szerintem.
Hol értesülhetsz a legújabb írásról?
Oldalt az "Red-Noised Reindeer" menüben találhatod mindig a legfrissebbet, illetve ott a cikkekre kattintva az összes eddig megjelent írást elolvashatod témakörre bontva és időrendbe szedve.
|