Elhunyt Pataki János, érdi cukrászmester !
Pataki Jánost 64 éves korában kedden hajnalban érte a halál. Az érdi cukrászmester 2007 óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének, 2008-tól 2012-ig pedig a Cukrászok és Fagylaltkészítők Nemzetközi Szövetsége (U.I.P.C.G Union Internationale de la Patisserie-Confiserie-Glacerie) elnöke volt.
Emellett számos magyar és külföldi szakmai kitüntetés birtokosa, valamint a „Magyarország Tortája” és az „Év Fagylaltja” versenyek szakmai irányítója is. Vállalkozóként és cukrászmesterként a kiváló minőségű cukrásztermékek készítése mellett Pataki János hangsúlyt fektetett az innovációra, Így például a nemzetközi cukrásztrendek honosítására.
A köztiszteletben álló cukrászmester halálának hírét az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen tette közzé. Búcsúztatásáról a családdal történt egyeztetés után adnak tájékoztatást.
Az Ország Tortái
A héten az Ország Tortája verseny (ami az ipar testületieknek, vagyis a hivatásos cukrászoknak szólt) lezárult, és kihírdették a nyerteseket. Idén az Ország Tortája nyolcadszor került kiválasztásra, az Ország Cukormentes Tortája pedig harmadszorra. Sajnos, még az Ország Laktózmentes(Tejmentes) Tortájára várnunk kell. Addig is a győztesek.

- A nagyok előtt szeretnénk tisztelegni azzal, hogy aktualizáljuk a régi receptet - mondja Damniczky Balázs. A francia ihletésű torta többféle csokoládé mousse-ból, grillázsos piskótából és egy vékony narancsos rétegből áll.

A “Csokis kaland” harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. A számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.
|