Italok hideg estékhez (81)
Természetesen ha közeledik az este maradjunk a forró csokinál, vagy egy jó bögre karamellás tejnél. De mi van akkor, ha reggel van, és nincs kedvünk semmihez? Vagy ha mindenki hazament már, de nekünk dolgunk van? Nos itt az ideje egy kis koffein tunningnak úgy, hogy mi is elégedettek legyünk vele!
Mézeskalács szirup
-
1 csésze víz
-
1 csésze cukor
-
1 evőkanál méz
-
1 (2cm-es) darab friss gyömbér gyökér, szeletelt
-
1 fahéj, tört nagy darab
-
8 egész szegfűszeg
-
1/2 teáskanál egész szegfűbors bogyók
-
1/2 teáskanál egész bors
-
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Tedd az összes hozzávalót egy serpenyőbe és forrald fel nagy lángon, majd kis lángon forrald 25-30 percig. Végül szűrd át egy szűrőn/anyagdarabon. Hűtőben tartsd!
Sütőtökös fűszeres kávé
Egy bögre sütőtökpürét turmixolj össze mézeskalács sziruppal vagy sütőtök fűszerkeverékkel úgy 30 mp-ig, majd önts hozzá egy bögre fekete kávét. Tegyél hozzá mézet és tejet, ha szeretnél. A végén verj fel tejszínhabot és halmozd a tetejére karamell vagy csokoládé szósszal és őrölt fahéjjal.
Forró csoki alap (83)
A gasztronómiában az egyik dolog amitől a falra mászok az a forró csoki - kakaó vita, pedig egyszerű. Teszel bele csokit? Forró csoki. Ha kakaóból van? Forró, krémes kakaó. Ha mind a kettő, akkor az, amelyikből többet használsz. Ennyi, bár mind a kettő isteni. Egy jó alap recepttel bármikor csodát tehetünk.
Az arányok kb. 1 egység csoki 2 egység tej 0,3 egység tejszín. Legyen kéznél keményítő.
Tejet szinte forrásig melegítjük, majd beletördeljük a csokoládét és addig keverhetjük amíg fel nem olvad. Ha akarjuk, itt fűszerezhetjük. A tejszín laza habbá verjük majd összekeverjük a csokis tejünkkel. Ha túl laza a tejszín, és krémesebb csokira vágyunk, egy kevés tejben keverjünk ki keményítőt és tegyük vissza a tűzre egyet rottyanni.
Ezek után már csak az ízlésünk szab határt: fahéj, tonka bab, szerecsendió, vanília, rum, pálinka, lekvár, mályvacukor....
Almáspite lekvár (84)
Ha van egy íz, ami az őszt juttatja az eszembe, akkor ez a lekvár. Vagy szósz, ki mennyire hagyja a végén. Még a papámtól tanultam, ők minden novemberben vették fel a cukrászdájukba, és kis üvegekben meg is lehetett vásárolni. Emlészem volt mazsolás, aszalt gyümölcsös, sőt, akadt diós és mogyorós is! Azonban igazából konkrét recept nincs, az egész ízlés dolga. Ezért én is csak így tudom tovbb adni.
Engedek egy edénybe vizet majd teszek bele 4ek citromlevet és lemérem így ahogy van az egészet. Az almákat megmosom, megpucolom és feldarabolom falatnyi kockákra és egyből citromleves vízbe rakom és lemérem így is. Az így kapott összegből levonom az elsőt (az edény és a víz súlya), így megkapom az almák tömegét. Ha nem olyan édes, akkor kilónként 10dkg cukorral számolhatunk. Az almákat felteszem annyi vízzel párolni, amennyi éppen ellepi. Időközben ha kell, ebből a vízből pótlok hozzá. Fűszerezzük (fahéj, kardamon, szerecsendió, szegfűszeg, ha van akkor bourbon vanília magja akár az egész rúd). Addig pároljuk amíg az edény falához nyomva az almák szétmálnak. Ekkor leszűrjük és visszatesszük a megmaradt levet tűzre. Hozzáöntünk még cukrot (az eredeti cukormennyiség felére) és alacsony lángon besűrítjük amennyire szeretnénk.
Végül az almákat üvegekbe töltjük és rászedjük a szószt. Száraz dunsztban hűtjük ki. Megbontva hűtőben egy hétig áll el.
Alma Nacho (85)
Egy kis finomság mindig jól jön. Ősszel vagy télen aztán főleg, a melegben. Így most egy receptet hoztam, ami bár nem a legegészségesebb, azért nem is egy chips. :)
-
6-7 nagy, felszeletelt alma
-
1 tk citromlé
-
1/2 csésze Nutella
-
1 csésze mogyoróvaj falatok
-
1/2 csésze mini mályvacukor (vagy nagy, feldarabolva)
A szeletelt almát megkenem a citromlével és elrendezem miközben a nutellát mikróban 30 mp alatt felmelegítem. Rácsorgatom a szeletekre és gyorsan rászórom a mályvacukrot és a mogyoróvaj falatokat. Amint a nutella visszaszilárdul és kihül ehetjük is.
forrás
|