Almáspite lekvár - 84 nap
Ha van egy íz, ami az őszt juttatja az eszembe, akkor ez a lekvár. Vagy szósz, ki mennyire hagyja a végén. Még a papámtól tanultam, ők minden novemberben vették fel a cukrászdájukba, és kis üvegekben meg is lehetett vásárolni. Emlészem volt mazsolás, aszalt gyümölcsös, sőt, akadt diós és mogyorós is! Azonban igazából konkrét recept nincs, az egész ízlés dolga. Ezért én is csak így tudom tovbb adni.
Engedek egy edénybe vizet majd teszek bele 4ek citromlevet és lemérem így ahogy van az egészet. Az almákat megmosom, megpucolom és feldarabolom falatnyi kockákra és egyből citromleves vízbe rakom és lemérem így is. Az így kapott összegből levonom az elsőt (az edény és a víz súlya), így megkapom az almák tömegét. Ha nem olyan édes, akkor kilónként 10dkg cukorral számolhatunk. Az almákat felteszem annyi vízzel párolni, amennyi éppen ellepi. Időközben ha kell, ebből a vízből pótlok hozzá. Fűszerezzük (fahéj, kardamon, szerecsendió, szegfűszeg, ha van akkor bourbon vanília magja akár az egész rúd). Addig pároljuk amíg az edény falához nyomva az almák szétmálnak. Ekkor leszűrjük és visszatesszük a megmaradt levet tűzre. Hozzáöntünk még cukrot (az eredeti cukormennyiség felére) és alacsony lángon besűrítjük amennyire szeretnénk.
Végül az almákat üvegekbe töltjük és rászedjük a szószt. Száraz dunsztban hűtjük ki. Megbontva hűtőben egy hétig áll el.
|