Magyarország tortája
A milotai mézes grillázstora lett Magyarország tortája az idén. A mézes süteményt a budapesti Major Cukrászda készítette. A tortát augusztus 19-én és 20-án lehet majd megkóstolni a Magyar Ízek utcája rendezvényen, és később az ország számos cukrászdájában is kapható lesz.
A nyertes sütiben kétféle krém található: egy pralinés és egy mézes réteg, ezeket pedig egy ropogós, diós-grillázsos réteg választja el. Minden tortához 30 dkg diót használnak fel.
Az ország tortáján kívül az ország cukormentes tortáját is megválasztották, ez a ribizlihabos-almás réteges lett. Ezt Nádori László, a Nádori Cukrászda aranykoszorús mestere készítette. Itt a verseny jóval szigorúbb szabályok szerint zajlott: a hozzávalókat a cukorbetegeket segítő Egy Csepp Figyelem Alapítvány által összeállított listából kellett kiválasztani. Ezt a listát a Dietetikusok Országos Szövetsége is ellenőrizte.
A ribizlihabos sütemény minden kívánalmat teljesít: sem cukrot, sem fehér lisztet, sem adalékanyagot vagy mesterséges édesítőszert nem tartalmaz, a szénhidráttartalma pedig nagyon alacsony. Egy szelet 130 kalória.
Az ország tortája tulajdonképpen Magyarország születésnapi tortája. Ilyen süteményt 2007 óta választanak, a tavalyi versenyt Pintér László szabolcsi almás máktortája nyerte.
Cukormentes torta-verseny tavaly óta létezik, ezzel is felhívva a figyelmet az egészségmegőrzésre és a cukorbetegség veszélyeire. 2012-ben Zila László „almatorta egressel” nevű kreációja győzött.